Förflytta dig till innehållet

Nästan hälften av Finlands naturtyper hotade – läget är värst i södra Finland

Östersjökusten är hotad. ÅU-foto


En bedömning av närmare 400 naturtyper som Finlands miljöcentral publicerade på tisdagen visar att Finland inte kommer att nå målet om att stoppa förlusten av biologisk mångfald före 2020.

Orsaken är att inte mindre än 48 procent av landets naturtyper är hotade och situationen har endast marginellt förbättrats sedan senaste utredning 2008. Värst är läget i södra Finland där 59 procent av naturtyperna är hotade.
– Resultaten av expertarbetsgruppens bedömning är alarmerande, säger bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) i ett pressmeddelande.
– Vi måste agera mer aktivt och på bred front för att stärka den biologiska mångfalden.
Naturtypernas status kan förbättras säger Aulikki Alanen som är miljöråd vid Miljöministeriet.
– Det vi nu arbetar med vid ministeriet är att ta fram ett åtgärdsprogram för att stärka de hotade naturtyperna och den hoppas vi få med i nästa regeringsprogram.
Alanen säger att miljöcentralens utredning innehåller ett sjuttiotal åtgärdsförslag.
– De olika naturtyperna behöver alla specifika åtgärder. Men en generell åtgärd skulle vara att olika skyddsområden sammanlänkas. Det viktigaste vore ändå att naturområden som är i ekonomibruk sköts på ett bättre sätt.
Det största trycket på åtgärder finns i skogar och myrmarker säger Alanen.
– De utgör en så stor del av landets areal. Där handlar det om att sluta med kalhyggen och dikning.
För att den mest hotade naturtypen, den så kallade traditionella biotopen, ska överleva behövs nya stödformer för jordbruket, säger Alanen som hoppas att man inom EU inser betydelsen av stöd för att bevara det agrara kulturarvet.
– Sedan skulle det vara viktigt att frågan om naturtypernas bevarande allt mer blir en fråga för markplaneringen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter