Nästan en miljon euro i statligt stöd för forskning om Finlands hantering av coronapandemin – leds i Åbo

Statsrådets kansli har beviljat ett forskarkonsortium 900 000 euro i statsunderstöd för ett forskningsprojekt som ska producera en omfattande översikt av coronapandemin.
Forskarna ska granska konsekvenserna av pandemikrisen och hanteringen av den samt utreda utvecklingsbehov då det gäller hanteringen av motsvarande kriser.
Forskningsprojektet ska kartlägga vilka beslut som fattades, vilka åtgärder som vidtogs och vad man visste om konsekvenserna av olika beslut under och efter pandemin.
Projektet producerar ny information om mindre utforskade teman och identifierar de viktigaste brytningsskedena under coronakrisen där det skulle ha varit möjligt att agera på annat sätt.
Projektet leds av Janne Salminen, professor i offentlig rätt vid Åbo universitet.

Henri Vogt, professor i statsvetenskap, leder ett av delprojekten. Fokusområdet för det är social tillit och jämställdhet.
Vogt berättar att forskarna kommer att sammanfatta forskning som redan gjorts och även göra jämförelser med andra nordiska och europeiska länder.
— Det har ju gått ganska bra i Finland jämfört med andra länder men det finns kanske en del saker att förbättra, säger han.
Kriserna som har uppstått efter pandemin, som bland annat Ukrainakriget och ekonomin, har utmanat i Europa, säger Vogt som tidigare jämfört olika länders regeringsprogram.
Det gäller bland annat jämställdhet och rättvisa samt förhållandena mellan olika institutioner och hur de ska arbeta för att demokratin ska utvecklas.
Många synvinklar i det tvärvetenskapliga projektet
I det nya tvärvetenskapliga projektet deltar forskare inom förvaltningsvetenskap, medicin, ekonomi, juridik och statsvetenskap.
Förutom Åbo universitet är Vasa universitet, Helsingfors universitet, Statens ekonomiska forskningscentral och Demos Research Institute med.
Statsrådets kansli utlyste ett statsunderstöd på 900 000 euro för ett omfattande och externt forskningsprojekt om lärdomarna av coronakrisen i enlighet med regeringsprogrammet i fjol.
Det kom in sju ansökningar om statsunderstöd. Vid bedömningen av ansökningarna betonades forskningens vetenskapliga nivå och genomslag. Statsunderstödet beviljades Åbo universitets projekt eftersom det ansågs uppfylla kriterierna bäst. Understödet kan användas till slutet av 2025.
Uppdaterat med kommentarer av Vogt kl. 17.10.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.