Förflytta dig till innehållet

Nästan 70 procent säger ja till bro i stället för Skåldöfärjan i Ekenäs – öbo förklarar varför inställningen har förändrats

Kristoffer Nöjd
Bilar kör ombord på gul landsvägsfärja.
Tanken om att ersätta Skåldöfärjan med en bro i framtiden tas väl emot av användarna.

Inställningen till en broförbindelse mellan fastlandet och Skåldö i Ekenäs skärgård var överväldigande positiv när Trafikledsverket bad om användarnas åsikter i en enkät. I genomsnitt förhöll sig 69 procent mycket positivt till och bara 16 procent mycket negativt till en bro.

Enkäten var öppen i två veckor i november. Syftet var att få information särskilt om projektets effekter. Sammanlagt 271 svar inlämnades.

Största delen av de svarande (68 procent) var mellan 30 och 65 år.

En knapp tredjedel av de svarande var fast bosatta på Skärlandet eller Torsö.

Drygt hälften var bosatta på annan ort. Följaktligen var andelarna ungefär de samma när man frågade varför färjan används – 26 procent svarade att de använder färjan för att de bor permanent på ön eller i skärgården och 57 procent för att de bor på ön eller i skärgården på fritiden.

Kartan visar sundet där en eventuell broförbindelse skulle ersätta Skåldöfärjan i Ekenäs.Trafikledsverket
Kartan visar det 460 meter breda sundet där en eventuell broförbindelse skulle ersätta Skåldöfärjan i Ekenäs.

En allmän uppfattning har tidigare varit att inställningen till en bro är negativ. Men i enkäten svarande 69 procent att de förhåller sig mycket positivt till en broförbindelse just nu. Bara 16 procent var mycket negativt inställda.

Man ansåg att de positivaste effekterna av en bro skulle vara ökad invånartrivsel, bättre smidighet och säkerhet i trafiken och större uppskattning för området.

I motsvarande grad ansåg man att färjan har en negativ inverkan på trafiken och tillgängligheten men också på utvecklandet av tjänsterna på ön.

”Motståndet väldigt litet”

– Bland oss som bor året runt på ön har inställningen ändrat till en klar åsikt för en bro. Motståndet bland öborna är väldigt litet numera. Däremot inbillar sig en del av de fritidsboende av säkerhetsskäl att en färja är att föredra. Det kan också finnas några som är verksamma på ön som är rädda för att vissa samhällsstöd till jordbruk och företag går förlorade om ön förlorar sin status som ö, säger Lennart Biström som varit bosatt på Skärlandet i drygt 60 år.

Enligt Biström har inställningen till en bro blivit positivare under de senaste fyra åren på grund av att det varit så mycket problem med färjan.

– Vi fick en större färja som sväljer betydligt fler bilar och minskar köerna. Men den har stått som den aldrig gjorde förut, ofta med hänvisning till säkerhetsskäl. Det har varit lätt att ställa färjan eftersom det ofta har funnits en reservfärja. Men den används också på annat håll och det finns ingen garanti för att den är tillgänglig. Under mina år i frivilliga brandkåren har vi ibland transporterat folk över sundet när färjan stått.

Smidigare trafik men rädsla för brottslighet

I de öppna frågorna fick trafiken flest omnämnanden i fråga om de positiva effekterna av en bro. Budskapet var att trafikflödet ökar och rörligheten blir enklare – snabbare förbindelse och inget mer köande till eller väntetid vid färjan.

Flest omnämnanden i fråga om de negativa effekterna fick ökad brottslighet, oro och otrygghet.

De svarande vill att tar hänsyn till i synnerhet miljön och påverkan på landskapet när man planerar bron. Man ansåg också att det är viktigt att beakta fotgängare och cyklister.

Broalternativet och en utveckling av den nuvarande färjförbindelsen hör till ett projekt där Närings-, trafik och miljöcentralen i Nyland bereder en utredningsplan för att förbättra landsvägarna 1002 och 11039. Ett möte för allmänheten ordnas på föreningshuset Skärhalla den 30 mars.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter