Förflytta dig till innehållet

Nästan 50 000 utryckningar för räddningsverket i fjol – oljeutsläppet utanför Utö krävde mest arbete

ÅU-foto
En brandbil.

Brandbil på brandstationen i ÅboÅU-foto

Brandkåren ryckte ut nästan 10 000 gånger i fjol. Foto: Kim Lund


Antalet räddningsuppdrag vid Egentliga Finlands räddningsverk ökade i fjol med drygt tre procent jämfört med år 2018. Totalt utförde man 9 485 uppdrag som gällde brandbekämpning och andra liknande uppgifter.
I fjol omkom sex personer och sex personer skadades allvarligt vid eldsvådor i landskapet.
Inom akutvården, det vill säga utryckningar med ambulans, steg antalet till 37 000 vilket är drygt fyra procent mer än året innan. 34 procent av uppdragen var brådskande.
Till årets största uppdrag hörde ett stort oljeutsläpp söder om Utö i juni.

Oljebältet söder om Utö var 9 sjömil långt och 0,4 sjömil brett.
Foto: Västra Finlands sjöbevakningssektion


I bekämpningen av olyckan deltog Egentliga Finlands och Västra Nylands räddningsverk samt Västra Finlands sjöbevakningssektion.
I september utarbetade sju räddningsverk vid kusten och Gränsbevakningsväsendet en samarbetsplan för bekämpning av miljöskador i havsområden.
Personalen vid räddningsverket har också tillsammans med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och polisen i sydvästra Finland jobbat med att öka säkerheten vid olika publikevenemang.
För det arbetet belönades arbetsgruppen för evenemangssäkerhet med ett riksomfattande säkerhetspris inom social- och hälsovården. Juryn beskrev arbetsgruppens verksamhet som banbrytande och unik i Finland.

Syntes bland folket

Under fjolåret var räddningsverket också mycket ute bland folket. Vid olika evenemang och utbildningar nådde man nästan 72 000 personer. Räddningsverket deltog bland annat i det övergripande säkerhetsevenemanget Sov tryggt, lantbruksutställningen OKRA, 112-dagen och välgörenhetsevenemanget Posankka Race.
På Åbodagen den 15 september hade Åbo centralbrandstation och museilokalen Källaren öppet hus.

Det var många som ville bekanta sig med Åbo brandstation på Åbodagen. Foto: Kim Lund


Räddningsverket ordnade säkerhetsutbildningar för lågstadieelever på årskurs 2. Räddningsverkets skolsäkerhetsprojekt VarTu gav säkerhetsutbildning för de säkerhetsansvariga i grundskolorna.
Man har också deltagit i fem internationella säkerhetsprojekt och inledde djurräddningsverksamhet i Lemo, Mietois, S:t Mårtens och Kiikala avtalsbrandkårer.
I april anslöt sig räddningsverket till nödcentralsverkets nödcentralsdatasystem Erica. I maj flyttade räddningsverkets lägescentral till nya lokaler. I september utvecklade man den nödproviant som avtalsbrandkårerna producerar och man inledde djurräddningsverksamhet i Lemo, Mietois, S:t Mårtens och Kiikala.
Egentliga Finlands räddningsverk fyllde 150 år i fjol.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter