Nästan 30 procent av Åbobor över 16 år har vaccinerats och incidensen sjunker – men ännu befinner sig Åbo i spridningsfasen

Totalt 48 834 Åbobor eller 28,9 procent av alla över 16 år har fått sin första vaccindos, enligt uppgifterna den 19 april. 5 371 Åbobor har fått den andra dosen. Cirka 30 procent av de vaccinerade är mellan 65 och 69 år.
Närmare 90 procent av de Åbobor som fyllt 80 år har nu fått den första vaccindosen. I åldersgruppen 70–79 år är det drygt 91 procent, och bland personer i åldern 65–69 år är har cirka 63 procent blivit vaccinerade.
– Vi kommer att stå inför vissa utmaningar när vi så småningom börjar kalla befolkningen som är i arbetsför ålder till vaccination. Bland dem finns personer som aldrig använt Åbo stads hälsovårdstjänster, så vi saknar uppdaterade kontaktuppgifter. Om sms-kallelsen inte kommer, ska man själv vara aktiv och boka sin vaccintid i e-bokningen, säger Jutta Peltoniemi, stadens ansvariga smittskyddsläkare.
Enligt nuvarande vetskap har den som insjuknat i covid-19 ett skydd i cirka ett halvt år. Rekommendationen är därför att vaccinet ges tidigast sex månader efter sjukdomen. Mer information fås via vaccinationsrådgivningens telefontjänst.
Skyddet som vaccinationen ger uppstår några veckor efter vaccinationen. Därför gäller samma säkerhetsåtgärder för vaccinerade som för icke-vaccinerade, enligt Institutet för hälsa och välfärds anvisningar. De nationella anvisningarna kommer att preciseras under våren.
Vaccinationstakten i Åbo
- I Mässcentrum vaccineras nu följande grupper:
- personer som är 63 år eller äldre
- personer som hör till riskgrupp 1 och 2
- vårdpersonal som arbetar med corona, eller i vårdhem
- andra dosen ges till personer som har fått första dosen i början av året.
- De som fått Astra Zeneca i sin första dos och är över 65 år, får just nu Astra Zeneca också i den andra dosen. De som är under 65 år kan få ett annat vaccin i den andra dosen.
- Vaccinationerna sker i huvudsak under vardagarna. Extrainsatta vaccintider ordnas söndagen den 25 april, söndagen den 2 maj och torsdagen den 13 maj (helgdag).
- Dessutom pågår den andra vaccinationsomgången bland klienter och personal i vårdhem för äldre.
- Vaccinationerna av riskgrupperna i Åbo är nästan klar, eftersom tidsbokningen klart har mattats av i denna grupp.
- Den här veckan har roboten Leila skickat ut sms med vaccintider till 63-åringar i Åbo. Som bäst skickar vaccintider till personer som är 61 och 62 år. Sextioåringarna får sina tider antingen denna eller nästa vecka.
- Om vaccintiden inte passar, ska den avbokas på ett av två följande sätt:
- Via webbsidan turku.fi/ehalsoservice, senast 24 timmar innan tiden
- Per telefon till Åbos coronavaccinationsrådgivning (tfn 02 266 0159). Lämna ett röstmeddelande med namn, födelsetid och vaccintiden som ska avbokas. Linjen är öppen dygnet runt.
- Efter avbokad tid går det att själv boka en ny tid antingen i e-bokningen eller i vaccinationsrådgivningens telefontjänst.
Åbo fortfarande i spridningsfasen
Under förra veckan (den 12–18 april) konstaterades totalt 130 nya smittfall i Åbo. För närvarande är incidensen cirka 153 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, enligt uppgifter från den 20 april. 78 procent av smittfallen kan spåras.
– Både incidensen och antalet nya smittfall är klart på nedgång. Men incidensnivån är fortfarande hög och vi är fortfarande i spridningsfasen, säger Peltoniemi.
Till exempel igår hade Åbo fler nya fall igen. Och trots att kurvan fortsätter gå nedåt, har takten saktats ner något, säger Peltoniemi.
– Även andelen positiva testsvar är alltför hög, eftersom folk inte testar sig tillräckligt. I synnerhet nu under pollenallergisäsongen är det viktigt att låta testa sig, i stället för att på egen hand tolka alla symtom som allergiska.
Covid-19 har många olika symtom. Förutom symtom på luftvägsinfektion kan de även vara huvudvärk och illamående eller diarré.
Drick vatten om du är sjuk, även under Ramadan
Under Ramadan, den heliga fastemånaden inom islam som i år firas mellan den 13 april och den 12 maj, uppmanar staden att folk firar med bara familjen.
– Om du har en coronainfektion är det mycket viktigt att dricka vatten även under fastan, säger Peltoniemi.
Muslimska ledare i världen har uppmanat muslimer att vaccinera sig under Ramadan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.