Förflytta dig till innehållet

Nästan 10 000 nyanställningar behövs i daghemmen – landets största städer kräver krafttag av den nya regeringen

Arkiv/Ari Sundberg
en dagistant med barn på en trottoar
Det råder en skiande brist på högskoleutbildad personal inom småbarnspedagogiken. Enligt uppskattning behövs det nästa 10 000 nyanställningar tills år 2030.

Finlands sex största städer kräver att regeringen vidtar åtgärder för att lösa personalbristen inom småbarnspedagogiken. I dag saknas det över 2 600 småbarnspedagoger och socionomer i städerna och behovet fortsätter att växa, säger Mikko Mäkelä , direktör för småbarnspedagogik i Vanda i ett pressmeddelande.

– Tillgången på kompetent personal är redan nu kritisk och läget kommer bara att förvärras. För att kunna erbjuda småbarnspedagogik till alla våra invånare och uppfylla skyldigheterna i lagen om småbarnspedagogik, behöver vi bara i de sex största städerna över 9 000 nya högskoleutbildade inom småbarnspedagogiken fram till år 2030.

Direktörerna för småbarnspedagogik i de sex städerna hittar tydliga orsaker till personalbristen. Först och främst har antalet barn och andelen som deltar i småbarnspedagogiken ökat märkbart i städerna sedan 1990-talet. Samtidigt har antalet utbildade lärare inom småbarnspedagogik halverats. Det är först under de senaste åren som man gått in för att öka detta antal.

Skärpta behörighetskrav och pengabrist förvärrar situationen

År 2030 ändras även behörighetsvillkoren för föreståndare som är ansvariga för daghemmets verksamhet. I fortsättningen krävs att föreståndaren har behörighet som lärare eller socionom i småbarnspedagogik, tillräcklig ledarförmåga samt minst magisterexamen i pedagogik. Detta innebär att en högre yrkeshögskoleexamen inte längre räcker och således skulle exempelvis socionomernas karriärstig brytas för föreståndaruppdragets del.

– Det är mycket viktigt att engagerad personal inom småbarnspedagogiken hålls kvar i branschen. Man bör göra det så enkelt som möjligt för dem att studera vid sidan av arbetet. För att bli lärare eller socionom inom småbarnspedagogik är det trots allt fråga om en utbildning för lägre högskoleexamen, som i genomsnitt tar tre år att slutföra, och som kräver en betydande satsning av den studerande, säger Vesa Kulmala , direktör för småbarnspedagogik i Åbo.

Direktörerna påminner om att det även handlar om pengar. Enbart utbildningen av de högskoleutbildade arbetstagare som de sex största städerna behöver kostar uppskattningsvis över 160 miljoner euro. När man granskar hela Finlands behov, som enligt Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarnas uppskattning är 20 000 nya högskoleutbildade fram till år 2030, höjs kostnaderna till över 360 miljoner euro.

– I statens budget för år 2023 anvisade man som en engångssatsning 6,3 miljoner euro till att öka intagningsplatserna till småbarnspedagogiken. Det är uppenbart att detta är en droppe i havet i förhållande till helhetsbehovet. Nästa regering måste inse hur omfattande resursallokering småbarnspedagogiken kräver, konstaterar Kirsi Ranki, t.f direktör för småbarnspedagogik i Uleåborg i pressmeddelandet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter