Nästa vecka firar Medeltidsmarknaden 25-årsjubileum – men arrangörerna vill vara ansvarsfulla trots det goda smittläget

Nästa vecka går årets Medeltidsmarknad av stapeln, dock i begränsad form jämfört med tidigare år.
Mellan 1 och 4 juli ordnas marknaden i Gamla Stortorgets knutar som vanligt, men torgförsäljningen har flyttats till webben, och deltagarantalet till programpunkterna är begränsat. Trots de annorlunda arrangemangen har man satsat stort på ett brett program.
— Vi har allt från dockteater till vetenskapligt program och hårdare bandstämning i form av Teinifolk på veckoslutskvällarna. Det lönar sig alltså att kontrollera programmet på förhand och plocka åt sig biljetter innan platserna tar slut, säger Turun Suurtorin keskiaikas verksamhetsledare Suvi Kotilainen.
Kotilainen nämner också att det ännu finns plats i talkoteamet för den som är intresserad att vara med och arrangera marknaden.
Bättre smittläge ändrar inte planerna
Trots att smittläget nu ser avsevärt bättre ut än för en månad, eller ens några veckor sedan, kommer man inte att riva upp den nuvarande planen och arrangera en normal marknad. Dels för att det inte är möjligt att på så kort varsel börja planera från ruta ett, men också eftersom arrangörerna inte vill bidra till att det allt bättre smittläget plötsligt vänder.
— Vi är förstås glada över att smittoläget ser ut som det gör, men vi vill ändå agera ansvarsfullt och se till att smittläget också i fortsättningen förblir bra, säger Kotilainen.
Medeltidsmarknaden fyller 25 år i år, så tyvärr firas inte jubileet i riktigt så stor skala som man hade hoppats. Däremot ser arrangörerna gärna att man sänder in gratulationer via webben.
Då det kommer till födelsedagsfirandet på plats i stor grupp har man ställt in kikarsiktet på nästa år.
— Vi är definitivt väldigt hoppfulla över att det blir lättare att ordna marknad nästa år, speciellt eftersom vårt jubileumsår hamnar i skuggan av epidemin och årets firande blir måttligt. Men vi hoppas att vi nästa sommar ska kunna festa riktigt ordentligt!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.