Nästa regering säger ja till Entimmeståget

Folket säger nej men toppolitikerna säger ja.
Entimmeståget är en befriande konkret fråga i en valrörelse som mer handlar om att välja sida än om substans.
I tidningen Turun Sanomats opinionsundersökning (18. 3 2023) sa 64 procent av väljarna i Egentliga Finland nej till Entimmeståget.
Ja säger däremot landskapets ledande politiker.
Också storsparare som Petteri Orpo (Saml) och Ville Tavio (Sannf) är beredda på att skriva in 3,4 miljardersprojektet i nästa regeringsprogram.
Höjden av ironi är att sannfinländaren Tavio räknar med EU-pengar till bygget (partiet tycks inte kunna bestämma sig för om man vill eller inte vill arbeta för ett EU-utträde).
Ja-sägare finns i alla partier: Aki Lindén (SDP), Li Andersson (VF), Sofia Virta (Gröna). Tunga regionala namn.
Finansminister, Centerns Annika Saarikko säger däremot nej.
Till nejsägarna hör också SFP:s riksdagsledamot Sandra Bergqvist.
Hon är i gott sällskap – ÅU:s enkät (29.3 2023) visar att 12 av SFP:s 17 riksdagskandidater dissar miljardprojektet.
Det är den höga kostnaden som skrämmer.
Miljarderna har varit i fokus under årets valrörelse.
Oändligt många gånger har partiledarna fått upprepa hur mycket de tänker sig att – som det heter – balansera ekonomin.
Duktigast i klassen är Petteri Orpo som tänker balansera för 6 miljarder under kommande regeringsperiod (och 3 miljarder under nästa). Följdfrågan blir däremot svårare, eftersom Saml inte tänker spara på varken utbildning eller skära ner i social- och hälsovården.
Sannfinländarna kompar med förment tuff linje vad gäller statsfinanserna – och tycks inbilla sig att man balanserar miljarder genom att skära i utvecklingsbiståndet, städa i statsförvaltningen och minska på invandringen.
Första klossen i balansbygget utgörs dock at ökad tillväxt och högre sysselsättningsgrad.
Den visionen köper också VF, Gröna, SDP och SFP.
Hur valet än utfaller på söndag är ett rätt säkert tips att den nya regeringen inkluderar Samlingspartiet.
Ett nästan lika säkert tips är att den kommande regeringen inte kommer att balansera ekonomin med de 6 miljarder som Petteri Orpo drömmer om. Det skulle – i en Saml+ Sannf-regering – kräva att Sannf vågar löpa linan ut i sin hårda högerretorik och säga ja till sånt som indexnedskärningar och försämrade arbetslöshetsförmåner.
Sånt som känns hos verklighetens folk (begrepp myntat av rikssvenska populistpartiet Ny demokrati). Som inte – då det svider i plånboken – tröstas av att Sanna Marin inte längre är statsminister eller av att utvecklingsbiståndet bantats.
Hur de potentiella regeringspartierna Saml, Sannf och SDP (i någon konstellation) i kommande spartider tänker motivera miljardsatsningar i ny tågräls blir spännande att följa.
Det kan inte hjälpas att entimmesdrömmen fått drag av elitprojekt.
Men man ska ju stå för sitt ord. Och dra hemåt.
Petteri Orpo, Ville Tavio och Aki Lindén är alla heta ministernamn.
De står inför den otacksamma uppgiften att driva ett regionalt projekt in i nästa regeringsprogram – utan att det ger ryggdunk på Salutorget i Åbo i sommar.
I diskussionen om entimmeståget !? har man totalt glömt, säkert medvetet, medaljens frånsida. Hur mycket natur förstörs, hur många hus och hem blir under banan, hurudana utsläpp blir det under byggnadstiden ? Det är som om sådant inte skulle ha någon betydelse när de stora pengarna glimrar i beslutsfattarnas ögon. Allt prat om att skydda naturen är dubbelmoral, det är bara pengarna som får tala. Det var någon som myntade ett begrepp som litenhetens storhetsvansinne.