NASA vill skanna månen med finsk innovation på astronauternas ryggar

Världens första laserskanningsryggsäck är utvecklad i Finland – forskare vid Lantmäteriverkets geodatacentral FGI ligger bakom innovationen. Detta har inspirerat företag och forskare i branschen att utveckla nya versioner av uppfinningen. Nu vill NASA använda skanningsryggsäcken för att mäta månens yta.
USA:s fristående myndighet för rymdfart och rymdforskning NASA är intresserad av att kartlägga månen för att man ska kunna navigera sig fram där och undersöka dess yta, särskilt i de dunklaste områdena. Utmaningen har legat i att månen befinner sig utom räckhåll för positioneringssatelliterna.
Nu utreder NASA ifall astronauter kunde ha en skanningsryggsäck på ryggen, som sedan kartlägger omgivningen och gör en 3D-modell av den. Skanningsryggsäcken som NASA testat representerar den nyaste teknologin och är ett resultat av ett flerårigt samarbete mellan NASA och Geodatacentralen FGI, skriver Lantmäteriverket i ett pressmeddelande.
Föddes för drygt tio år sedan
Världens första laserskanningsryggsäck utvecklades år 2011 av forskningsprofessorerna Antero Kukko och Harri Kaartinen. De skapade utrustningen för sina egna forskningsbehov. Uppfinningen föddes åren 2008–2010 vid Polmak älv, där forskarna till en början forslade den tiotals kilo tunga laserskanningsutrustningen med gummibåt, sedan med mjölkkärra. En snabbare och smidigare lösning krävdes för att frakta den tunga utrustningen.
– Det föddes en tanke om att installera mätningsinstrumenten i en ryggsäck. På så vis blev det möjligt att transportera utrustningen i utmanande terräng relativt smidigt, och att vada över älven, berättar Antero Kukko.
Slutligen nådde nyheten om skanningsryggsäcken fram till NASAs forskare, vilket ledde till ett samarbete mellan Geodatacentralen och NASAs som inleddes 2014. Forskarna tränar inför månundersökningen i motsvarande förhållanden på jorden, bland annat i vulkan- och meteorkratrar.
I år är det 50 år sedan den senaste månlandningen, men NASA jobbar på nya månfärder inom de närmaste åren.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.