Närvårdarjobb och -studier i ett – ”Glädjande stort intresse” för den nya läroavtalsutbildningen

På tisdag inleds samarbetet mellan Egentliga Finlands välfärdsområde Varha och Axxell kring en svenskspråkig närvårdarutbildning via läroavtal.
Det är sju personer som nu börjar studera till närvårdare samtidigt som de arbetar för välfärdsområdet, säger Susanne Karlsson, specialsakkunnig inom Varha.
Ytterligare några visade intresse för utbildningspaketet, varav en del valde finskspråkiga utbildningar.
– Det har visats ett glädjande stort intresse för läroavtalsutbildningen. Det är fint då det på riktigt är utmanande att rekrytera personal inom social- och hälsovårdsbranschen, särskilt sådan som talar svenska, säger Karlsson.
Att intresset varit så stort beror troligtvis på att arbetsgivaren Varha ”vände på steken”, som Karlsson kallar det.
– Det nya med denna satsning är att vi gick ut med paketet med utbildning och arbetsplats via webbrekryteringen Kuntarekry. Vanligtvis måste läroavtalsstuderande själv söka upp en arbetsplats. Nu erbjöd vi på förhand en palett med alla enheter som kan ta emot dem.
Vill intensifiera samarbetet
Susanne Karlsson är en av de drivande krafterna bakom samarbetet. Hon säger att tanken bakom arrangemanget är att se till att välfärdsområdet kan erbjuda service på både finska och svenska.
– Vi är i ett fantastiskt läge då vi har utbildningsarrangören Axxell som i regionen utbildar studerande inom branschen på svenska. Det här ger oss en ypperlig chans att intensifiera samarbetet.
De studerande kommer att jobba ungefär 25–30 timmar i veckan och ha närstudier en–två dagar i veckan.
De kommer att arbeta antingen inom äldreomsorgen eller funktionshinderservicen. Enheterna är spridda över Åboland, Åbo och Kimitoön.
– Läroavtalsutbildningen ger många möjligheter och är en flexibel form av yrkesstudier där man också får jobb och lön enligt kollektivavtalet. En del börjar här för att de vill byta bransch, andra behöver få en examen och dokumentation på sitt kunnande, säger Karlsson.
Man kan även avlägga en delexamen och få kompetens att bli omsorgsassistent.
De studerande gör upp en personlig plan för sin utbildning och får en egen handledare på arbetsplatsen.
– Det är viktigt att de studerande inte behöver ta ett för stort ansvar direkt, utan att de ges tid att bekanta sig med arbetsplatsen och samla det kunnande som behövs för examen.
Det är möjligt att börja vid läroavtalsutbildningen också senare under året.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.