Förflytta dig till innehållet

Närundervisningen är värdefull för regionens yrkesskolor — Axxell och Lilla Hanken har gott om nya studerande

Vid Axxell är man nöjd med antalet studerande som inleder sina studier vid skolans diverse utbildningar på måndagen den 10 augusti. Foto: Mikael Heinrichs


Det rådande epidemiläget drabbar alla skolor på olika vis och vissa har svårare att anpassa sig än andra. Vid många yrkesutbildningar är läget extra knepigt då en stor del av utbildningen är omöjlig att genomföra på distans.
När ÅU ringer upp Axxells rektor Lena Johansson har hon bara för några dagar sedan återvänt från sin semester och har ännu mycket att ta igen, men på det stora hela tycker hon läget ser bra ut inför läsårsstarten.
— Jag ser med tillförsikt på skolstarten. Det är roligt att igen vara tillbaka med kollegerna och våra studerade.
Johansson är nöjd med såväl antalet elever (se siffrorna i slutet av artikeln) som med mängden behöriga lärare vid Axxells olika utbildningar i Åbo och Åboland.
Skolans sjöfartsutbildning i Åbo är knökfull och även andra utbildningar som till exempel elmontörsutbildningen i Pargas har lockat bra med studerande i år.

Oro för hur personalen ska orka

Enligt Johansson har Axxell fått ta emot en del frågor gällande säkerheten vid skolan och hon framhäver att de olika enheterna vidtagit diverse åtgärder, som till exempel skilda matturer för olika grupper av studerande, för att tygla smittspridningen.
Personligen är Jansson mest orolig över arbetsbördan som landar på lärarna då utbildningen parallellt måste ordnas såväl i klassrummen som på distans för dem som på grund av sjukdom inte kan delta i närundervisningen. Men oron till trots har Johansson stor tillit till sin personal.
— Våra lärare har blivit superduktiga under våren och de har säkert tagit det här i beaktande då de planerat sin undervisning.
På frågan om hur det ser ut med behöriga lärare vid skolans olika enheter svarar Johansson att läget i Åboland är bra och att det ser ut som det brukar. Det här innebär att en del av dem som undervisar vid de olika utbildningarna kommit från arbetslivet och ännu inte hunnit fullfölja sina pedagogiska studier, något som de enligt lagen har tre år på sig att göra.

En stor byggnad med grönskande träd i förgrunden.

Lilla Hankens elever inleder läsåret i sina nya lokaler på Råggatan i Peltola i Åbo. Foto: Monica Forssell

Gott om nya studerande vid Åbo Yrkesinstitut

Vid Åbo yrkesinstitut inleder sammanlagt 40 nya studerande, 23 merkonomer och 17 programutvecklare, sina studier till hösten. Enligt Tiina Nurmela-Aaltonen, utbildningschef  vid Åbo yrkesinstitut, har skolan inte haft så här många nya studerande på de svenskspråkiga linjerna på flera år.
Utöver den ökade mängden studerande gläds Nurmela-Aaltonen även åt lärarläget på skolan. Enligt henne finns det bra med behöriga svenskspråkiga lärare i området. Till hösten har skolan även fått en svenskspråkig speciallärare, en stor tillgång då man nu ska kartlägga hur studerande med specialbehov klarat vårens distansundervisning.
För yrkesinstitutet för hösten med sig en stor förändring också då det gäller lokaler och skolans elever och personal inleder nu läsåret på en helt ny adress. Tidigare hade skolan sina lokaler på Klockringaregatan, men under sommaren har flyttlasset gått till Råggatan 8 där yrkesinstitutet nu delar byggnad med eleverna från skolan Luolavuoren koulu och de elever som studerar ämnen relaterade till social- och hälsovård vid Åbo Yrkesinstitut.
Enligt Nurmela-Aaltonen är skolans personal ytterst nöjd över de nya lokalerna och ser framemot att där komma igång med närundervisningen.
— Vi hoppas att vi får fortsätta med närundervisningen men vi följer hela tiden med läget, säger Nurmela-Aaltonen och konstaterar att våren varit så lärorik att hon litar på att man kommer klara hösten oberoende av hur läget utvecklas.

Distansundervisningen inte endast något negativt

Hittills har varken yrkesinstitutets elever eller personal visat någon större oro över säkerheten på skolan och än så länge har heller ingen presenterat ett läkarintyg som visar att de inte kan delta i närundervisningen.
— Om den här typens situationer uppstår hittar vi individuella lösningar för varje fall.
För många yrkesskolor har distansundervisningen varit knepig men just vid Åbo Yrkesinstitut har läget inte varit fullt så knivigt, men att våren skulle varit helt problemfri kan man ändå inte säga.
— Om vi tar ett exempel så är grunderna i bokföring något som kan vara utmanande att lära ut på distans, men också det lyckades vi med.
Och lyckades gjorde skolan för enligt Nurmela-Aaltonen blev alla skolans studerande som planerat att avlägga examen under våren även färdiga trots specialarrangemangen som bland annat påverkade möjligheterna till att avlägga den lagstadgade praktiken.

Antalet nya studerande vid Axxells utbildningar i Åbo och Åboland
Husbyggare: 8
Elmontör: 15
Kock: 3 (Antalet är studenter som kommit in via den gemensamma ansökan men gruppen kommer slås samman med vuxenstudenterna och därmed bli större)
Kosmetolog: 8 (För utbildningen har ingen gemensam ansökan ordnats utan studerande har endast antagits via direktansökan)
Närvårdare, Pargas: 8 (Antalet förväntas ännu stiga)
Närvårdare, Åbo: 13
Sjöfart: 25
Lantbruksbranschen (djurskötare och lantbruksföretagare): 16
Skogsbranschen: 2

 

Antalet nya studerande vid Åbo Yrkesinstitut
Programutvecklare: 17
Merkonom: 23

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter