Närundervisning gäller då skolan kör i gång – "Vi måste nu lära oss att reagera på förändrade förhållanden"

Jaakko Vuorio, koordinator vid Utbildningsstyrelsen, säger att vårens distansundervisning arrangerades på varierande vis ute i världen beroende på tillgången till nätuppkoppling och digital apparatur. Foto: Sofia Westerholm/SPT.
Utgångsläget är närundervisning då en halv miljon grundskolelever, hundratusen gymnasister och över tvåhundratusen studerande vid yrkesskolor strax ska inleda ett nytt läsår.
— Trots att coronaläget nu är lugnt i Finland måste vi komma ihåg att virushotet inte på något vis är över, sade Olli-Pekka Heinonen, Utbildningsstyrelsens generaldirektör, då Utbildningsstyrelsen på tisdagsmorgonen informerade om skolstarten i coronatider.
— Det centrala nu är att bygga upp utbildningen så att vår förmåga att reagera på förändrade förhållanden är så god som möjligt.
Då skolåret startar måste hälsan gå i första hand och då är det Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer som gäller. Även beträffande munskydd gäller institutets rekommendationer, och om institutet kommer med en rekommendation om munskydd i skolor så ska den följas, säger Heinonen.
Myndigheterna uppdaterade på tisdagen coronarekommendationerna till daghem, skolor och andra läroanstalter. Fortsättningsvis ska man undvika att blanda grupper och man får inte komma till läroinrättningen om man har symtom på luftvägsinfektion innan man har coronatestats. I det här skedet nämndes ingenting om ansiktsmasker.
Heinonen betonar kommunikationen mellan skolorna och hemmen.
— Då mycket känns oklart är bästa sättet att bota osäkerheten att hellre kommunicera för mycket än för litet.

Utbildningsstyrelsens direktör Anni Miettunen säger att det är viktigt att genast då skolåret kör i gång ta fasta på vilka luckor vårens distansundervisning har lett till. Foto: Sofia Westerholm/SPT.
Beslut fattas nu på lokal nivå
Ett flertal kartläggningar från våren bekräftar att månaderna av distansundervisning löpte förhållandevis bra enligt såväl elever som lärare och föräldrar. Det går ändå inte att förbise det faktum att luckor uppstått och luckorna kvarstår nu i höst.
— Det är viktigt att genast nu i början ta fasta på utmaningar kopplade till både utbildning och hälsa. Hela läsåret återstår sedan för att åtgärda dessa, sade Utbildningsstyrelsens direktör Anni Miettunen.
Utbildningsstyrelsen publicerade 3 juli ett nytt stödmaterial för grundskolorna.
Materialet bekräftar en märkbar förändring sedan i våras då beredskapslagen var i kraft och ett nationellt beslut fattades om att stänga alla landets skolor.
Om virusläget nu i höst kräver att en skola måste övergå till distansundervisning så ska beslutet i stället grundas på lagen om smittsamma sjukdomar, och i så fall är det kommunen som fattar beslutet. Ifall virusläget förvärras i ett större område som omfattar flera kommuner har även regionförvaltningsverket rätt att fatta beslut om en övergång till distansundervisning.
Skolorna ansvarar i sin tur för att planera och sätta upp riktlinjer för hur en eventuell övergång till distansundervisning ska ske smidigt.

Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen säger att utgångsläget för hösten är att undervisningen ska ske på plats i skolan. Foto: Sofia Westerholm/SPT.
Digitala kunskaper ökade trots utmaningar
Vårens övergång till distansundervisning innebar också en övergång till en i högsta grad digital undervisning. I april 2020 var så gott som alla skolor i världen stängda, och det har globalt haft direkta allvarliga följder, som till exempel undernäring bland barn, sade Jaakko Vuorio, koordinator vid Utbildningsstyrelsen
Ute i världen arrangerades distansundervisningen på väldigt varierande sätt beroende på tillgången till nätuppkoppling och digital apparatur. Finland hörde till de länder där övergången gick förhållandevis smidigt tack vare den välutvecklade teknologin.
— Enligt de undersökningar vi hittills har gjort verkar vårens digitala undervisning ha gått bra, men i grundskolorna är läget hyfsat beträffande tillgången till digital apparatur så där har vi ännu jobb att göra, sade Vuorio.
För gymnasiernas och yrkesskolornas del är tillgången till digital apparatur bättre, men där noterades i stället en lucka i de studerandes förmåga att studera självständigt. Dessutom var det för yrkesskolorna problematiskt att under våren lyckas ordna exempelvis olika yrkesprov som krävde fysisk närvaro.
— Såväl lärare som elever och familjer vittnar ändå om att skolarbetet har varit belastande under våren och därför måste stödformerna nu kontrolleras. Det positiva har ändå varit att de digitala kunskaperna ökade under våren, sade Vuorio.
Sofia Westerholm/SPT
LÄS ÄVEN:
Finlands Svenska Lärarförbund: ”Elevernas och lärarnas vardag handlar i höst om att komma ikapp”
Artikeln uppdaterad 19.28 med tilläggsinformation innan den första mellanrubriken.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.