Närstudier att vänta för grundskolor och andra stadiet i höst – trots oro för få vaccinerade

Totalt har 118 441 personer i åldersgruppen 12 till 19 år fått sin första vaccindos rapporterar Institutet för hälsa och välfärd under måndagen.
Ungefär 4 500 personer i samma åldersgrupp har fått bägge doserna.
Skolstarten för grundskolan är i år satt till den 12 augusti. Trots vårens problem kopplade med smittspridning av covid-19 och en låg vaccinationsgrad tänker skolvärlden nu återgå till närstudier.
— Det är inte så många som fått covid-19 i skolan, det är via hobbyer och på fritiden där det är mera närkontakt som det har spridits mer. För att man ska övergå till distansstudier bör det finnas ganska vägande skäl, säger Asko Järvinen, infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Enligt Järvinen är det inte nödvändigtvis ett problem att de unga ännu inte vaccinerats i lika hög grad som äldre åldersgrupper.
— I de äldre åldersgrupperna har många fått dos ett, och många har också fått två doser vaccin. Risken för smitta mellan olika åldersgrupper är därför inte så stor, säger Järvinen.
Allting är dock inte glasklart, vare sig det gäller huruvida skolorna bör hålla närundervisning eller hur effektiva skolstängningarna varit.
— Det finns många olika åsikter i de här frågorna. Personligen tycker jag att skolstängningarna inte funkat så bra.

Kurt Torsell, direktör på Utbildningsstyrelsen är inne på samma linje som Järvinen.
— Vi var medvetna om att det kunde bli så här och att många kunde vara ovaccinerade vid skolstarten. Men jag hade hoppats att coronafallen inte skulle vara så här mycket på uppgång just nu. Det är klart att det finns dilemman och att skolpersonal oroar sig för hur allt kommer bli, säger Torsell.
Att så många, speciellt i årskurs 7-9 och på andra stadiet inte är vaccinerade är oroande enligt Torsell.
— Det är klart det är en risk. Men jag hoppas att de högljudda vaccinkritikerna som hörs inte är i majoritet, säger Torsell.
Om skolorna blir utsatta för smittor fattas besluten om skolstängningar på lokal nivå, till exempel vid Regionförvaltningsverken.
Enligt Emilia Uljas, ordförande i Gymnasistförbundet, är närundervisning ett bättre alternativ än distansundervisning för eleverna.
— Om epidemiläget inte förvärras är närundervisning ett bättre alternativ. Distansundervisning är inte rätt väg att gå, säger Uljas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.