Förflytta dig till innehållet

Närmatskassen ska göra närproducerat mer tillgängligt — Kimitoön först i Åboland

Arkiv/Stella Törnroth
Korg med olika produkter och grönsaker
De flesta närmatsprodukter man kan önska sig - förutom mejeriprodukter - produceras på Kimitoön. Foto: Stella Törnroth

Kimitoön är traditionellt en producent av livsmedel. Vid sidan av spannmålsproduktionen finns det nu allt fler producenter som satsar på andra produkter, som till exempel grönsaker, kött eller på förädlade produkter och mathantverk.

Förutom att man kan få tag i dessa lokala produkter direkt från gårdarna vill man nu genom projektet Närmat i samarbete göra dem mer lättillgängliga.

I år görs två test i att erbjuda en förbeställd, avhämtningsbar matkasse. Test ett sker innan midsommar (17, 18 och 19 juni) och test två helgen efter (25 och 26 juni).

I ett nötskal fungerar det här så att man beställer sina produkter som i vilken webbutik som helst, betalar dem och sedan hämtar sin färdigpackade närmatskasse i Kimito centrum.

Förädlad Reko-modell

Projektledarna Jonas Bergström och Stella Törnroth ser det här som en utvecklad modell av Reko, som ett alternativ för folk med en hektisk vardag och för deltidsboende.

Enligt deras uppgifter är Kimitoön den första i Åboland med att erbjuda denna service.

Två personer står bredvid varandra utomhus

Jonas Bergström och Stella Törnroth driver projektet Närmat i samarbete. Foto: Emilia Örnmark

Transparent foodhub

Plattformen, en foodhub, som används leasar projektet av Nylands mat.

— Unikt med det här är transparensen, säger Bergström.

För varje produkt kan man nämligen se var den är producerad med vilka odlingsprinciper, vad den innehåller samt hur mycket av försäljningspriset som går till producenten, till foodhuben och till skatt.

Produkterna kommer man att börja föra in i mars, och foodhuben för Kimitoön förväntas öppna i maj. Den kommer man åt via visitkimitoon.fi.

— Det finns i dag en ökad efterfrågan på information om produkter, vilken man ju i matbutiken sällan har en aning om. Det finns dessutom en enkät som visat att folk vill stöda den lokala producenten, säger Bergström.

”Dagens kund är bekväm”

Bergström och Törnroth ser flera fördelar i den förhandsbeställda kassen jämfört med Reko.

— En styrka i det här är friheten i när produkterna ska avhämtas, säger Törnroth.

Vid Reko-utdelningar gäller det att passa tid och dag och dessutom se till att ha kontanter med sig. Även om tekniken där är enkel att använda, kan det vara svårt att hitta bland alla annonser i Reko-gruppens Facebookflöde.

— Närmat ska vara lättillgänglig. Dagens kund är bekväm, säger Bergström.

Häfte: "Närmatsguide"

I Närmatsguiden kan man läsa om producenter på Kimitoön. Foto: Emilia Örnmark

Baskasse eller egna val

Det kommer att finnas två alternativ av närmatskassen: antingen väljer man själv de produkter man vill ha eller så väljer man en baskasse där man prickar i tillval som kött, fisk eller vegetariskt samt antalet personer.

— Vi kommer att kunna erbjuda en komplett midsommarkasse. Mer än 15 producenter är intresserade och utbudet av närmat på Kimitoön blir bredare hela tiden. Det är bara mejeriprodukterna som saknas, säger Bergström.

Han tillägger att som grädde på moset kommer det också att finnas efterrätter samt mathantverk som saft, sylt och bröd.

Bestående serviceform?

Tanken är att närmatskassen ska bli något bestående, även efter år 2020 då projektet är slut och ingen fysisk person kan plocka ihop produkterna. Då måste detta automatiseras, kanske med en kodlåst box.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter