Förflytta dig till innehållet

Närmare 300 barn i Pargas behöver familjeenhetens stöd

Vänner behövs – visar kramdjuren Mamma Mu och Kråkan som trivs tillsammans i familjeenheten i Pargas. Foto: Anja Kuusisto


Den här tiden för ett år sedan hade familjeenheten inom Pargas stad – den enhet som bland annat jobbar med barnskydd – 175 barn som kunder.
För tillfället är de 283. Men antalet som direkt omfattas av barnskydd har trots det sjunkit något.
Därför heter det också familjeenhet och de 21 anställda vid enheten har många slags uppdrag, endast några av dem jobbar med barnskydd.
Enhetens chef Sami Salmivirta är inte så förtjust i att presentera siffror, vilket kan förklaras uttryckligen med den här bakgrunden, siffrorna berättar inte hela sanningen: Barnskyddsfallen är faktiskt färre, men ändå har behovet av familjetjänster ökat drastiskt på blott ett år.
– Det är uppenbart att vi betar av på gamla skulder. Det är inte så att alla problem har dykt upp nu, utan det handlar i många fall om sådant som man borde ha tagit tag i mycket tidigare.
– Och även om barnskyddsfallen är färre, följer vi samma trend som överallt i landet, fallen är allt mer tidskrävande och svåra.

Nu finns inga lediga socialarbetarjobb

I Pargas var situationen inom familjeenheten inflammerad ännu för ett par år sedan, bristande ledarskap och överbelastning förekom i rubrikerna.
För snart ett år sedan besökte jag senast enheten vars arbetsrum finns i statens ämbetsverks tredje våning på Strandvägen. På basis av att många namn på dörrarna mot korridoren är bekanta, verkar personalsituationen ha stabiliserats.
– Vi har i varje fall inte några lediga jobb för tillfället, säger Salmivirta, och de som jobbar här har en sådan kunskap och känsla för jobbet att jag inte är orolig.
– Men det är ofrånkomligt att det här jobbet är tungt. Och vi skulle inte klara av arbetsmängden om vi inte kunde anlita köptjänster, men sen kan man fråga sig om det inte skulle bli billigare och mer effektivt om vi fick anställa fler i stället.

Köptjänster eller större egen personal?

Salmivirta tror själv på en balans där det också finns uppgifter där köptjänster behövs, men gärna skulle han se ännu fler socialarbetare i stadens regi.
– Årets budget överskrids och vi har sparkrav. Det är nu det gäller, nu måste beslutsfattarna hålla huvudet kallt och förstå att barnen behöver de här satsningarna.
– Hur dyrt det blir för samhället om ett barn inte får det stöd det behöver, och kanske aldrig blir en skattebetalare bland oss, det är svårt att uppskatta.

De svåra fallen blir fler, och svårare

Skillnaden mellan vilka barn som faller inom ramen för barnskyddet, och vilka som kan stödas med andra socialtjänster är egentligen definierad i lagen – att följa lagar är något som socialarbetare och socialhandledare minsann får lära sig att jobba med.
Men jag ber ändå Salmivirta beskriva skillnaden på ett mer vardagligt sätt.
– Om barn växer upp där det finns drogberoende eller alkoholiserade föräldrar, eller om det finns grava mentala problem i familjen, då är det tydligt att barnen hör till barnskyddet. Men om föräldrarna till exempel är utmattade eller har svårt att komma till rätta med sin föräldraroll, då kan andra tjänster vara tillräckligt, blir svaret.
Särskilt snabba processer är det sällan frågan om. Ju tidigare stöd och hjälp sätts in desto bättre.
– Därför vill jag uppmuntra alla som är i kontakt med barn, från mödra- och barnrådgivning, till daghem, skolor och fritidsaktiviteter att reagera om något väcker oro, säger Salmivirta.
– Vi får ibland höra hur länge man egentligen känt på sig eller misstänkt att något inte står rätt till, innan någon tar kontakt. Den tröskeln måste vi sänka för barnens skull.

man sitter i rottingstol, barnleksaker i omgivningen

Sami Salmivirta leder familjeenheten i Pargas stad. Foto: Anja Kuusisto


LÄS OCKSÅ:
Ny barnskyddsprofessor sätter fokus på Pargas, Kimitoön och Åbo — ”Vi måste ta det ökade behovet av barnskydd på allvar”
Stor kartläggning: Grönt ljus för barnskyddsanstalter

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter