Näringslivets forskningsinstitut: Coronaviruset överskuggar våren – sen blir det bättre

Den finländska ekonomin kommer att återhämta sig från coronakrisen i år, även om man tvingas fortsätta brottas med pandemin under det första halvåret.
Den totala produktionen väntas växa med 3 procent i år och 2,4 procent nästa år. För 2023 förutspås en tillväxt på 1,7 procent.
Det visar Näringslivets forskningsinstitut Etlas första ekonomiska prognos för 2021 som publicerades på måndagen.
Exporten och konsumtionen stöder tillväxten i år. Exporten väntas växa med nästan 4,5 procent i år och med 7 procent nästa år då också tjänsteexporten väntas öka.
Vaccin ger ökad konsumtion
I rapporten förknippas de största riskerna för ekonomin med virusmutationer och vaccinationstäckningen. Om vaccinationsarbetet går snabbt kan den privata konsumtionen öka avsevärt nästa år, hela 4,6 procent.
I år väntas den privata konsumtionen växa med 2,3 procent.
Som orsak anges att finländarna väntas ha mer besparingar att använda på konsumtion. Konsumtionen väntas också öka i takt med att vaccinationsgraden ökar och det anses tryggt att konsumera mer igen.
— Över 11 procent av den vuxna befolkningen är redan vaccinerad. Under april-juni väntas läget förbättras avsevärt när vaccinbristen börjar minska. Således ser resten av året klart ljusare ut än början av året både när det gäller ekonomi och hälsa, säger prognoschef Markku Lehmus i ett pressmeddelande.
Investeringarna väntas öka med mindre än 2 procent i år och 2,5 procent nästa år. Tillväxten inom bostadsbyggandet kommer att öka år 2022.
Regeringens sysselsättningsmål nås inte
Arbetslösheten väntas minska i år och nästa år. Etla förutspår en arbetslöshet på 7,5 procent i år och 7,2 procent nästa år.
Det skulle betyda att regeringens sysselsättningsmål inte uppnås, och att sysselsättningsgraden landar på 73 procent år 2023.
Den offentliga sektorns ekonomi förbättras något bland annat tack vare den ekonomiska tillväxten.
Det innevarande året blir underskottet inom den offentliga sektorn 3,8 procent av landets bruttonationalprodukt (bnp) och nästa år 2,3 procent av bnp.
I förhållande till bnp:t växer ändå skuldbördan inom sektorn.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.