Närheten till service engagerar väljare – ”Vet ens kandidaterna vad valet handlar om?”

Sammanlagt sexton vallokaler för förhandsröstning öppnade i Åbo på onsdagen, en av dem i stadens huvudbibliotek.
Av antalet väljare att döma verkade intresset för valet inte alls så lamt som det kanske har förutspåtts.
En av dem som passade på att rösta bums i välfärdsområdesvalet var Åbobon Matti Koskela. Hela reformen känns något abstrakt, medger han.
– Visst är det så att jag har undrat vad det egentligen är jag röstar för, på vem och varför. Jag har snackat smått om valet med bekanta och vi har undrat om ens alla kandidaterna riktigt vet vad allt det här handlar om.
Koskela anser att han ändå överlag är så väl insatt att det inte var svårt att hitta rätt nummer. Det var kandidatens syn på servicen i glesbygden som styrde valet.
Det finns en detalj med valet som Koskela inte riktigt gillar.
– Varför ska också riksdagsledamöter ställa upp i det här valet? Men det är väl främst för att locka ett större antal väljare.

Partiet är klart men kandidaten inte, säger Åbobon Maija Tuominen. Hennes besök i huvudbiblioteket på onsdagen handlade därför enbart om böcker.
– Jag har kollat in Yles valkompass men den gav inte riktigt ett klart svar. Tanken är i alla fall att rösta på en ung kvinna.
Att rösta ser hon som en självklarhet, det är fjärde valet för henne själv som väljare.
– Valet av parti är klart, det styrs av värderingar. Det är frågor som berör jämlikhet, på alla plan, som är viktiga för mig, säger Tuominen.
Då det gäller hela reformen säger Tuominen att hon kanske inte har en helt klar bild, liksom säkert många andra. Hon anser ändå att det inte är bra om valdeltagandet blir lågt, som det brukar vara då det gäller den service som är närmast väljaren, som i kommunalvalet.

Beslutet att rösta på onsdagen var lite av en slump, säger Leena Giersberg, också hon från Åbo.
– Jag kom till biblioteket för att läsa tidningar och hade inte ens tänkt på att det skulle gå att rösta just här, så jag passade på.
Partiet visste hon redan, valet av kandidat styrdes av åsikterna om hälsovården, närservicen. För Giersberg är det viktigt att servicen sköts inom offentlig regi.
– Jag är faktiskt lite orolig för hur det går om allt mer sköts av den privata sektorn.
Giersberg har följt med nyheter och debatter om valet och anser att hon har en hyfsat bra helhetsbild. Hon tror också att valet aktiverar människor.
– Folk kommer nog att rösta flitigare än vad det sägs.
Viktiga datum
Förhandsröstningen pågår till tisdagen den 18 januari, utomlands lördagen den 15 januari.
Under förhandsröstningen kan man fritt välja vallokal, men öppettiderna varierar stort.
Den egentliga valdagen är den 23 januari. Då kan man rösta endast i den vallokal som anges i rösträttsanmälan.
I valet väljs 79 ledamöter till fullmäktige för Egentliga Finlands välfärdsområde.
Fullmäktige inleder sitt arbete den 1 mars.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.