När ridån gått ner städar man tillsammans


Tidigare danspaviljong. Det är här på Lillholmen i Pargas som Teaterboulage repeterar och håller föreställningar. Foto: Patricia Torvalds
På tisdagen höll Teaterboulage i Pargas sin sista föreställning av pjäsen Stenplockerskorna, dagen efter städade man undan i paviljongen med gemensamma krafter.
– Det är alltid lite tråkigt när det är över, konstaterar producenten Ida Ridberg. Hon är en av dem som är med och städar undan efter sista föreställningen.
Populärpjäs drog mycket folk
Stenplockerskorna har varit en succé på flera plan.
– Allt har gått jättefint och det har varit mer eller mindre slutsålt. Det har varit både bra med publik och bra publik, berättar Ridberg.
Hur många är det som kommit och sett pjäsen?
– 3 500 personer borde vara ganska nära sanningen, uppskattar regissören Riddo Ridberg.
Och de som har lyckats få plats till de eftertraktade föreställningarna har också varit nöjda.
– Vi har fått fin feedback både från pressen och från publiken, bekräftar Ida Ridberg.

Alla hjälper till. Det är Riddo Ridberg som regisserat Stenplockerskorna, en pjäs skriven av Daniela Franzell. Foto: Patricia Torvalds
”Bra gäng och fin stämning”
På sin webbsida skriver Teaterboulage att de sätter upp 1-3 pjäser per år vilket gör dem till en av Svenskfinlands mest produktiva amatörteaterföreningar.
Med Stenplockerskorna har Teaterboulage arbetat ända sedan förra hösten men första träffen för alla ägde rum i början av 2018.
Under den första tiden handlade det mest om att alla i arbetsgruppen skulle lära känna varandra.
– Det här är en viktig del av arbetet som ger en bra start och grogrund för resten av produktionen, konstaterar Ida Ridberg.
Under övningarna har gemenskapen inom gruppen vuxit sig stark.
– Vi har haft ett bra gäng och bra stämning, berättar Ida Ridberg nöjt.
Skådespelaren Malin Erikssons bästa minne från den gångna produktionen är också relaterat till grupptillhörigheten som Ridberg lyfter fram.
– Den där ena spelningen då hemskt mycket gick fel men energin och spelglädjen höll. Man räddade varandras repliker, det är det som är styrkan i teater.

Sjungits för sista gången. Lånade grejer ska hitta sina ägare och skräp ska kastas bort då Teaterboulage röjer efter sista föreställningen. Foto: Patricia Torvalds
Samarbete gynnar alla
Majoriteten av det arbete som måste bli gjort görs på talko och alla är med och hjälper till. Det arbete som frivilliga bidrar med uppskattas.
– Vi har många som gör frivilligt. Någon kommer och gör en kaffetur, någon slår lite gräs och någon för sopor, listar Ida Ridberg.
– Man förstår inte vilket maskineri som ligger bakom, det är ovärderligt arbete, konstaterar Eriksson.
Ida Ridberg och Eriksson är överens om att talkoarbetet förstärker grupptillhörigheten och bidrar till att allt fungerar bättre också på scenen.
– Folk brukar skämta om vad det är i Pargasvattnet som gör att det blir så bra produktioner. Men jag tror det beror på vår metod, att vi gör allting tillsammans, berättar Ida Ridberg.

Det mesta är klart. Majoriteten av all städning som måste bli gjord efter Stenplockerskorna blev klar redan på tisdagen efter sista föreställningen. Fia Isaksson lastar in rekvisita i en bil. Foto: Patricia Torvalds

Svalkar sig i hettan. Från vänster: Frida Lassus, Fia Isaksson och Jonatan Rönnholm deltog i Teaterboulages talkodag. Foto. Patricia Torvalds

Frivilliga behövs till allt. Den som vill hjälpa till vid en av Teaterboulages produktioner kan till exempel få koka kaffe, måla rekvisita eller köra sopor. Foto: Patricia Torvalds

Soligt väder och soliga miner. Ida Ridberg är glad åt det fina vädret som värmde upp paviljongen på Lillholmen. Tidigare år har skådespelarna övat i vinterkläder, berättar hon. Foto: Patricia Torvalds
Patricia Torvalds
02-274 9900
patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.