När färjorna står, lider hamnarna – antalet passagerare i Åbo hamn minskade med över två miljoner i fjol

En måndag eftermiddag är det lugnt och stillsamt i Åbo hamn. En ensam truck kör över det snötäckta fältet där Viking Lines Gabriella och Silja Lines Silja Serenade ligger i bakgrunden.
Båda fartygen är tagna ur trafik från Helsingfors-Stockholmlinjen på grund av coronapandemin som har slagit hårt mot rederinäringen.
Från Åbo avgår fortfarande fyra färjor dagligen västerut, men antalet passagerare i Åbo hamn har minskat dramatiskt: från 3,1 miljoner år 2019 till cirka en miljon i fjol. Siffran innehåller också chaufförer i yrkestrafik.
Inga permitteringar trots minskad omsättning
Eftersom rederierna betalar en avgift för varje passagerare till Åbo hamn, har också hamnens intäkter minskat kraftigt, säger vd Erik Söderholm.
– När två miljoner passagerare försvinner påverkar det också resultatet. I kombination med att antalet bilar som betalade parkeringsavgifter också minskade, förlorade vi omkring två miljoner euro i fjol. Men genom att vara sparsamma har vi klarat oss utan permitteringar och utan att själva verksamheten har blivit lidande.

Besparingar har gjorts bland annat genom att inte göra nyanställningar då någon går i pension och genom att hamnen inte köper så mycket utomstående konsulttjänster som tidigare.
Det finns också ljuspunkter. Godstrafiken från Åbo hamn ökade i fjol med 14 procent jämfört med året innan. Det gäller inte bara frakten ombord på Sverigefärjorna, utan också trafiken med last- och ro-rofartyg ökade. Söderholm tror att den goda utvecklingen kommer att fortsätta.

– Vi har en direkt 10-timmarsrutt till Stockholm och fraktbehovet kommer inte att försvinna. Jag tror dessutom att trafiken på Helsingfors-Stockholmlinjen kommer att minska. Speditionsfirmorna har inte råd med en 15 timmar lång resa, säger Söderholm
Också på passagerarsidan räknar Söderholm med att Åbo kommer att behålla sin position som attraktiv avfärdshamn. Corovaccinet är goda nyheter för resebranschen och när pandemin någon gång tar slut kommer finländarna igen att börja röra på sig, tror Söderholm.

– Jag hoppas att det här året blir bättre än i fjol och att resandet tar fart igen efter den första maj. Att Viking Line får sitt nya fartyg i trafik under hösten är också bra. Volymen går upp och det är alltid lockande att åka med ett nytt fartyg. Jag ser positivt på framtiden.
Finnlines tar upp konkurrensen
År 2023 utmanar rederiet Finnlines Viking Line och Tallink Silja genom att ta två nya fartyg i trafik på rutten Nådendal-Kapellskär. De nya fartygen har plats för drygt 1 000 passagerare.
– Det är bara bra att det finns flera alternativ att välja mellan. För passagerarna tror jag ändå att Åbo-Stockholmlinjen är intressantare än Nådendal-Kapellskär.
Samtidigt som den dagliga verksamheten i hamnen rullar på, pågår planeringen av den nya gemensamma passagerarterminalen för Viking Line och Tallink Silja. Arbetet som görs som ett samarbete mellan rederierna, Åbo hamn och Åbo stad började redan år 2018, men den första planen föll på att kostnaderna sköt i höjden och landade på 260 miljoner euro.

Nu arbetar man med en nedbantad budget på cirka 160 miljoner. Terminalen är planerad att byggas på kajplatsen där Silja Line nu har sin check-in för bilar och godstrafik. Om allt går som planerat kan den tas i bruk om fyra år.
Artikeln uppdaterad 20.1 2021 kl. 15.41: fartygets namn rättat till Silja Serenade.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.