När det franska paret slog upp sitt tält på min gård var deras cyklar lappade med dåliga svetsfogar, ståltråd och buntband

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Jag kom häromdagen hem från min sjunde cykelresa, den kortaste av dem. Egentligen var det inte en ”resa”, bara en utfärd med två övernattningar längs Kustrutten.
Tidigare har det blivit lite längre resor. En längs ”stora” Ringvägen, en lite längre sväng via Kökar, en helåländsk tur, en rundtur på Gotland, samt hyrcykelveckor i både Nederländerna och Slovenien.
Och fler ska det bli. Estland nästa år?
Också då det har finns bokad övernattning håller jag noga koll på alla alternativ som dyker upp. Många av de små säsongsbundna platserna finns ju inte ens på det internet som sägs veta allt.
Alternativen brukar inte vara många. Under den här resan var enda övernattningsalternativet i Tenala en airbnb-etta som råkade vara ledig då ägaren var på resa – och det tipset kom från lokala B&B-huset, som var stängt (!). Ett enda övernattningsalternativ i en tätort, mitt i sommarsäsongen, vid Kustrutten: det är turistens verklighet.
Ett tält kan man slå upp lite var som helst, men … med så här många kilometrar i den geriatriska mätaren gillar ryggen tält bara varannan natt.
Därför har jag också insett behovet av att erbjuda andra cyklister fler alternativ, ens sporadiskt. Det går lätt på sajten Warmshowers, en gratistjänst. Det enda man förbinder sig till är att erbjuda tältplats eller säng under tak – samt en chans att tvätta sig, därav namnet på nätverket. Allt annat, som tvättmaskin eller garage med verktyg, är bara plus.
Det är inget måste att ta emot någon, När man får en förfrågan – de kommer ofta i god tid – är det bara att säga ja eller nej beroende på hur man själv rör sig eller hinner.
Erfarenheterna, då? De är toppen. När trampande resenärer har installerat sig brukar det alltid bli tid för småprat.
Så var det det franska paret som byggt mobilnät i Senegal och sedan tog långledigt. De flög först till Nya Zeeland och började sedan cykla hem, till Frankrike. När de slog upp sitt tält på min gård var deras cyklar lappade med dåliga svetsfogar, ståltråd och buntband.
Warmshowers är ingen egentlig konkurrent till kommersiell inkvartering, så jag har inte dåligt samvete. De långfärdstrampare som utnyttjar den har en minimibudget som sällan möjliggör annat än tält. Och egentligen är ”minimibudget” fel ord, cyklister är väl de som lägger ut flest euro per kilometer och därför lokala turismen. Dessutom brukar ju det mesta ändå vara fullbokat under högsäsongen, så det här handlar bara om ett komplement. Därför hoppas jag att fler får upp ögonen för den här möjligheten. Och de besökande cyklisternas storyer är alltid värda att höra… så sporrande att höra att jag kanske själv en dag bara trampar iväg på en riktig cykelresa.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.