När blev den kinesiska festivalen Singeldagen en viktig dag för näthandel och shopping?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I ett betalt samarbete på sociala medier dyker begreppet upp för mig för första gången: Singles’ day. Jag stannar upp, rynkar på näsan och skrollar snabbt vidare. Nätshopping intresserar mig inte. Dessutom känns sambandet mellan billiga erbjudanden och civilstånd långsökt och märkligt. Rentav riktigt bisarrt.
Nästa gång jag lägger märke till Singles’ day är det en kollega som frågar mig om jag hört talas om dagen tidigare. Kollegan visar en annons – ett smyckesföretag som tycker att det lagom till Singles’ day vore lämpligt att köpa ett par vigselringar. Jag är inte övertygad.
Efter lite research visar det sig att fenomenet har sitt ursprung i 90-talets Kina. En festival man firat, föga förvånande, för att man är stolt över att vara singel. Ursprungligen grundad av universitetsstuderande. Återkommer årligen 11.11, är numera en ledig dag för kineserna.
Varför, när och hur Singles day blivit en viktig dag för näthandel och shopping verkar rätt oklart. Men faktum är att det är den största dagen för nätshopping i världen. I Asien slår Singles’ day försäljningsrekord år efter år. Och sakta, men säkert, smyger sig Singles day in bland tjusiga butiksfönster och visuella annonstavlor i Finland.
Åtta dagar efter Singles’ day dyker nästa reklam upp. Med maffiga bokstäver meddelar en stor hemelektronikkedja att Black Friday är på kommande, 29.11. ”Större än någonsin” lyder orden. Jag skrollar snabbt förbi.
Tre dagar efter Black Friday är shoppingrumban tillbaka. Då kallas den Cyber Monday. Min väldigt informerade vän, även kallad internet, underrättar mig om att både Black Friday och Cyber Monday anses vara startskottet för julhandeln.
Just det. ”Julhandel i Finland” skriver jag in i sökfältet. Statistikcentralen skriver att vi finländare i medeltal lägger drygt 340 euro på julklappar och 240 euro på annat julrelaterat.
När jag väl börjat undersöka dessa shoppingfenomen stöter jag också på nya begrepp. ”Super Saturday” även kallad ”Panic Saturday” infaller lördagen innan julafton. Den riktar sig till de som är sent ute med julklapparna. ”Small Business Saturday” är ett mothugg till både Black Friday och Cyber Monday, och inträffar lördagen mellan de två konsumtionsstinna dagarna.
Köpare uppmanas att handla lokalt och understöda mindre företag. I år infaller ”Small Business Saturday” samtidigt som ”Buy Nothing Day”. En annan protest mot de allt fler konsumtionshetsande dagarna.
Vi shoppar vidare trots att världens överkonsumtionsdag inträffade i slutet av juli. I Finland är verkligheten till och med ännu krassare – här inföll överkonsumtionsdagen redan i början av april. Men det blundar vi för och så lägger vi ner den där rysligt billiga stavmixern i vår fysiska eller virtuella varukorg.
Alexia Sahl
Det är inget fel med dessa sk. rea-dagar om man vet man man skall ha och har koll på priset just på den produkten. Tyvärr så har man sällan motsvarande super erbjudanden här i landet som i USA där det kan vara t.ex -70% på t.ex nöjeselektronik, här får man nöja sig med 20-30% och i vissa fall 50% rabatt.
Dock gäller det som sagt att ha koll på prisutvecklingen, för vissa kedjor kan höja priset någon vecka innan för att sedan ”sänka” till normalpris och kalla det rea. Att ha koll på priser är annars också bra, för priset på t.ex mat kan skilja mellan butikerna ganska mycket.
I dagens läge borde det inte gå att lura konsumenter tack vare internet. De stora kedjorna här i landet borde nog rätta sig efter europeisk prisnivå och näthandel från t.ex Amazon. Normalpriset på utländska nätbutiker är ungefär samma som ”reapris” i detta land och då i många fall även med GRATIS frakt.
Gällande handel från Kina, varför betala t.ex 10€ för något som är värt t.ex 2€ och även det utan fraktkostnader men med leveranstider på några veckor till en månad? Batterier och laddare för telefonet, datorer osv. så skall man inte köpa från Kina och man skall även undvika 3:e parts produkter i våra butiker för det är i princip samma skit.
Visst skall man stöda lokala butiker men då skall även prisnivån vara sådan att man betalar lite mera för att få produkten direkt. Finns en gräns för när man provar något här och beställer från nätbutik. Är skillnaden tillräckligt stor så är valet inte svårt.