Förflytta dig till innehållet

Konstrecension: När är det dags att byta namn?


Åbo Konstmuseum,
Studio
Sasha Huber: Space Race
1.6–26.8
Studion på Åbo Konstmuseum domineras av en stor projektion med en 3D-animering av månen och mars. Himlakropparna visas på avstånd och i närbild, med fokus på visa områden eller detaljer. Animeringen kompletteras av reliefer i trä, föreställande samma himlakroppar.
I utställningen ”Space Race” behandlar Sasha Huber (1975) rasism genom språk och traditionen att namnge platser och arter efter personer. Platser och arter blir ofta uppkallade efter vetenskapsmän och -kvinnor, författare, artister eller andra mer eller mindre kända personer. Vad händer om en framstående person, som många ställen och djur blivit uppkallade efter, också är rasist?
Louis Agassiz (1807–1873) var en schweizisk glaciolog och rasbiolog med tydliga rasistiska åsikter. Bland annat sa han att ”en negers hjärna motsvarar hjärnan hos ett sjumånaders foster i en vit mors livmoder”. Agassiz har fått ge namn åt drygt 70 platser på jorden, sju djurarter, en upphöjning på månen, ett asteroidbälte och en krater på mars.
En video med vad som skulle kunna vara finländska vinterlandskap ackompanjeras av strupsång. Verktexten berättar att videon är filmad vid den kanadensiska glaciärsjön Agassiz. Duon Silla från Niue, en autonom ö som tillhör Nya Zeeland, står för stupsången. Huber frågar vad som hade hänt om sjön hade hetat Hitlersjön eller Stalinsjön. Hade den redan blivit omdöpt eller fråntagen sitt namn?
I en annan video går Huber med maoriern Jeff Mahuika till en glaciär på Nya Zeeland, som officiellt heter Agassiz Glacier, för att symboliskt frånta glaciären dess befläckande namn. Huber har jobbat tillsammans med maoriska myndigheter för att komma på ett passande maoriskt namn på glaciären och ett annat område som fått namn efter vetenskapsmannen. För tillfället saknar platserna namn på maori.
Huber tar upp rasism konkret men indirekt. Konsten får stå i fokus även om ämnet är enträget och hennes argument väl underbyggda. Hon lyckas lägga fram fakta, utan att det blir torrt eller för vetenskapligt.
Julia Nyman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter