Nämnd i Pargas förutsätter att de äldres mat blir bättre – vill också lyfta fram positiva saker
Diskussionen om den mat som social- och hälsovårdens klienter i Pargas serveras är inte ny. Frågan har diskuterats i flera etapper och instanser under de senaste åren.
Den enkät som genomfördes förra hösten gav svart på vitt det som personalen redan tidigare uttryckt sin oro över: det finns brister, både större och mindre.
ÅU skrev om matenkätens resultat i december i fjol och i det sammanhanget nämndes att social- och hälsovårdsnämnden skulle ge ett utlåtande gällande maten.
I torsdags samlades nämnden och enades efter en kortare diskussion om att gå vidare med det utlåtande som social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström berett inför mötet.
Också goda erfarenheter av samarbetet
Nämnden konstaterar att det finns orsak att vidta åtgärder på grund av matens kvalitativa, innehållsmässiga och kvantitativa avvikelser. Man vill speciellt fästa vikt vid situationen för dem som bor fortgående i stadens boenden, eftersom de inte har möjlighet att påverka sin kost själva utan är beroende av vad som erbjuds dem.
– Vi är glada över att man nu på allvar tar tag i den här problematiken och att också de äldre fått chansen att ge feedback. Det är väldigt viktigt att de äldre som äter alla sina måltider hos oss får bra mat. Vi har ett välfungerande samarbete med Kaarea och jag vill framhålla att vi också har goda erfarenheter av Kaarea, säger Lindström.
Vad tror du att det kan bero på att nivån på maten varit så svajig?
– Det vet jag faktiskt inte med säkerhet, men en möjlighet är förstås att det haft med personalbyten att göra. Det kan i alla fall vara en eventuell delförklaring.
Nämnden vill att man särskilt fäster vikt vid näringsinnehållet och smaken, temperaturen, dietmaträtter, konsistens, variation och smak och att man erbjuder en guldkant vid högtider och enligt säsongerna.
Nämnden lade till två punkter
Social- och hälsovårdsnämndens ordförande Jeanette Laaksonen konstaterar att man under torsdagens möte lade till två punkter i utlåtandet.
– Vi diskuterade oss fram till att det inte ska få vara någon skillnad på vilken kommundel man bor i, maten ska vara lika i alla kommundelar. Dessutom ville vi lyfta fram möjligheten för anhöriga att köpa mat och sitta ner vid matbordet tillsammans med sina nära och kära om de önskar.
Nämd o nämd vad hjälper det skaffa kryddor åt era kockar att dom kan smaksätta maten använd fantasin smör skall användas i matlagningen smör på brödet Röd Mjölk till maten Grädde i kaffet Bulla längd att dom kan doppa i kaffe samt skorpor o kringlor