Nalle Öhman: Lite pirrigt då S:t Olofs sjöled blir verklighet


S:t Olofs sjöledsarrangörer. Fr v Stefan Edelsvärd, Östhammar, Sverige, Nalle Öhman, ordförande för Olofsleder i Finland, Patrik Sjölin, Söderhamn och Nina Söderlund, projektkoordinator.
– Det är lite pirrigt nu, hur ska allt gå, säger Björn ”Nalle” Öhman, ordförande för föreningen Olofsleder i Finland. Han syftar på hur S:t Olofs sjöled ska tas emot, när leden nu blir verklighet.
Nyss innan har han berättat lite om hur certifieringen av en europeisk kulturled går till.
Ett omfattande och detaljerat arbete som fortsätter ännu flera år efter att en led tas i bruk. Det är inte så många kulturleder som är kända i Europa. Santiago de Compostola är en – nu har vi en annan här, i Åbo och Åboland.
Och i morgon, lördag, börjar vandringen, klockan 10 från Åbo domkyrka.
Budkavle på tre språk förs från Åbo till Trondheim
Ärkebiskop Tapio Luoma har skrivit en text i en budkavle som de första vandrarna för till biskop Helga i Trondheim.
Vandrare kan vem som helst vara, leden är öppen för alla. Men i den första gruppen finns de som bär budkavlen en viss sträcka, andra vandrare för den sedan vidare.
På plats i Åbo på fredag var bland annat representanter för kommunerna Östhammar och Söderhamn i Sverige, Stefan Edelsvärd och Patrik Sjölin.
De verkar lika ivriga som projektets koordinator Nina Söderlund i Åbo.
– Det är en dröm som förverkligas. Sett till omfattningen av projektet har det praktiska förverkligandet gått väldigt snabbt, säger Söderlund.
– Att se leden bli verklig, med stolpar i terrängen, känns stort, säger Edelsvärd.
Söderhamn satsar på sjöled
Patrik Sjölin berättar om hur man har resonerat i hans hemkommun Söderhamn:
– Eftersom det redan finns S:t Olofsleder i Sverige, som vår led ansluter till, ville vi betona det här med sjöled. Längs kusten finns elva små hamnar mellan vilka leden går, där krävs egen båt. Men kring invigningen ordnar vi också etapper med båt, bland annat med Albanus.
Albanus avgår från Mariehamn och seglar till Grisslehamn. Albanus ta upp till 40 passagerare per dag längs vissa etapper på svenska sidan.
– Vi har försökt räkna hur många invigningsprogram som ordnas på olika orter, men det är omöjligt, det är så många, säger Söderlund.
I Pargas hålls till exempel ett sådant på lördag när premiärvandrarna deltar i Skäri Open och på kvällen är det en mässa i kyrka.
Viking, rövare, kung och helgon
Seminariet ”St Olav Waterway – A Pilgrimage Back in Time” vid Yrkeshögskolan Novia i går var avstampen för invigningsprogrammen.
Pensionerade kyrkoherden Öhman roade också publiken med att berätta att han tidigare inte tyckte om sitt tredje förnamn, Olof. Men att han numera tänkt om. Nina Söderlund kontrar:
– Han var en viking och rövare, men som äldre god, något av sin tids Robin Hood, inte är det så tokigt!
LÄS OCKSÅ: Portugisisk pilgrim blir första vandraren på S:t Olofs sjöled
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.