Ungdomar förbereder för internationellt besök i Nagu nästa år – udda tidpunkt ger extra utmaning

Det faktum att Pargas stads ungdomsarbete fått en Erasmus+ -ackreditering gör att man har möjlighet att planera olika former av internationellt ungdomsutbyte också på längre sikt.
Dessutom blir det betydligt mindre pappersarbete då man slipper ansökningsprocessen. Efter utbytet eller utbildningen ska förstås kostnaderna redovisas helt i vanlig ordning.
Erasmus+ -ackreditering
Pargas stads ungdomssektor har beviljats en ackreditering för internationellt ungdomsutbyte inom ramen för Erasmus+.
Det handlar i praktiken om ett slags ”kvalitetsstämpel” för ungdomsarbetet i staden.
I och med ackrediteringen behöver man inte skilt ansöka om att få EU-finansiering till olika utbyten man deltar i under den programperioden man fått ackreditering för.
I det här fallet gäller ackrediteringen för åren 2021–2027.
Sammanlagt 15 kommuner och organisationer i Finland ansökte i januari om ackreditering, åtta ansökningar beviljades.
Pargas är den enda aktören i Egentliga Finland som fick ackreditering för den här perioden.
För fritidssekreterare Tove Dahlén innebär det ändå att man redan nu kan skissa upp planer för de kommande åren med en annan trygghet än man brukar ha.
– Fast man vet ju aldrig vad till exempel coronasituationen ställer till med. Det var meningen att vi skulle ha haft gäster här i Nagu redan under hösten 2020, men det utbytet har skjutits upp i några repriser och ser nu ut att bli av i februari nästa år i stället, säger hon.
Kostar inte staden något extra
Ungdomsutbytena inom ramen för Erasmus+ för inte med sig några extra kostnader för Pargas stad. Förarbete som man gör med egna ungdomar är en del av den vanliga ungdomsverksamheten. Dessutom ges ungdomsledarna och annan personal möjligheten att vart annat år delta i olika internationella utbildningar.
– Planen är att varva utbyten med utbildning så att det ordnas utbyte ett år och utbildning följande år.
Några stora summor rör det sig ändå inte om och det gäller att vara kreativ då man planerar ett utbyte som mottagande part. Ersättningen som ska täcka mat, logi och annat material är 45 euro per deltagare och dag.

– Det betyder att vi också framöver kommer att köra med vårt så gott som patenterade ”Nagukoncept”, det vill säga övernattning i skolan och aktiviteter i idrottshallen, ungdomsgården och Framnäs, säger Dahlén.
Nagu på sportlovet kan bli exotiskt
I februari är det meningen att sammanlagt 20 gäster i åldern 13–17 år med en ungdomsledare från Italien, Estland, Portugal och Bulgarien kommer till Nagu. Det innebär också en viss utmaning, eftersom utbytena vanligtvis skett sommartid och man kanske har haft lättare att komma på olika programpunkter.

Ungdomarna Nico Virtanen, Elin Kari och Frida Hausen från Nagu samt Benjamin Henriksson från Pargas och Ida Blomqvist från Iniö kommer att fungera som värdar – och har en utmaning som heter duga framför sig.
– Temat för utbytet är jämlikhet i vardagen och i samhället, berättar Elin Kari.
– Vi vill diskutera och höra hur de ser på jämlikhet och jämföra situationen i olika länder och samtidigt kanske se våra egna fördomar på ett annat sätt, säger Frida Hausen.
I och med coronaläget görs den gemensamma planeringen på distans. Just därför var en del av ungdomarna som ÅU träffade ute på olika ställen i Nagu den här dagen för att filma korta videoklipp på olika ställen så att gästerna ska ha en uppfattning om vart de är på väg.
Varför ville just du vara med om det här utbytet?
– För att träffa nya människor, få kompisar och lära sig hur det är i andra länder, säger killarna.
– Det lät roligt och Joel sålde in det så bra. Dessutom har ingen annan från Iniö så vitt jag vet varit med på internationella ungdomsutbyten tidigare, säger Ida Blomqvist.
Med Joel syftar hon på ungdomsledaren Joel Kronqvist.
Vad vill ni visa upp i Nagu för era gäster?
– Naturen, hur vi har det, gemenskapen och helt enkelt hur det funkar och hur vi överlever här, berättar de blivande värdarna.
Att man nu får visa upp Nagu i mitten av vintern i stället för under sensommaren som man tidigare gjort vid liknande utbyten gör att man får tänka om.
– Vi hoppas det ska vara en ordentlig vinter i alla fall, det värsta är om det bara regnar hela tiden, konstaterar de.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.