Nagubor öppnade familjehem för äldre — just nu det enda i Åboland


Rumänska hittehundarna Pertti och Martta sitter gärna i soffan tillsammans med Taimi och Salli. Foto: Monica Forssell
I det stora öppna köket står TV:n på. I soffan sitter 93-åriga Taimi och 78-åriga Salli och följer med TV-serien Tillbaka till Aidensfield.
Det vankas kåldolmar till lunch och utanför fönstret i den före detta folkskolan i Simonby, Nagu, trevar sig våren fram.
Pemarborna Taimi och Salli flyttade hem till systrarna Raija och Marjatta Ikäläinen i Nagu vid årsskiftet.
– Det är trevligt här och personalen är bra, säger Taimi. Och stället är vackert.
– Ja och i dag är det trevligt, säger Salli. Vi har gäster, samtalet flyter på och allt är bra.
– Och maten är god!
På de anhörigas begäran använder ÅU bara damernas förnamn.

Kåldolmar till lunch. Alla kan hjälpa till i köket. Foto: Monica Forssell
Ingenderas minne är vad det någon gång var och att det är Skärgårdsvägen som skymtar utanför och inte åkrarna i Pemar, är inte helt klart.
Båda rör sig ändå tämligen obehindrat och när det är dags att vända på kåldolmarna i köket hjälper Taimi gärna till. Varsamt tar hon två skedar och svänger på dolmarna som sedan åker in i ugnen ytterligare ett varv.
Tidigare på förmiddagen har hon strukit gardiner och Salli brukar gilla att skala potatis, berättar Raija Ikäläinen.

Foto: Monica Forssell
I ett familjehem för äldre ser vardagen ut som den gör i ett vanligt hem. Hundarna Pertti och Martta brukar se till att väcka damerna på morgonen och sedan följer frukost och kaffe.
– Vi ser på TV, går ut en sväng om det inte är för halt, spelar spel, nästan varje dag sjunger vi något och så lagar vi mat tillsammans, berättar Ikäläinens. Ja och så brukar ett nioårigt barnbarn höra av sig på telefon om morgnarna och då får alla chans att prata med barnet.
Precis som hemma. Förutom att ingen är ensam, det finns någon som ser till att rätt mediciner tas vid rätt tidpunkt och att kläderna inte åker på aviga.

Marjatta Ikäläinen har jobbat på många olika geriatriska avdelningar. För henne är en god äldreomsorg en hjärtesak. Foto: Monica Forssell
Före pensioneringen jobbade Raija Ikäläinen, som är utbildad röntgenskötare, bland annat på hälsocentralssjukhuset i Pargas. Systern Marjatta jobbade som lärare.
För åtta år sedan köpte de den gamla finskspråkiga folkskolan i Simonby och i fjol höstas beslöt de sig för att gå en kurs för familjevårdare vid enheten för familjehem i Egentliga Finland.
– Huset passar bra för det här och jag kan tänka mig att jag själv skulle gilla att bo så här när jag blir gammal, berättar Raija.
Raija har jobbat på flera olika geriatriska avdelningar och säger att hon sett både det ena och det andra. Nyheterna om vanvård inom den finländska äldreomsorgen förvånar henne inte det minsta.
– Jag vill ha tid för de äldre, säger Raija. Och jag vill att en människa som Taimi, som sett krig och levt ett hårt liv, ska få åldras med värdighet. Det här är en hjärtesak för mig.

Marjatta Ikäläinen jobbade före pensioneringen som lärare. Foto: Monica Forssell
Vem lämpar sig som familjevårdare?
– Man måste gilla äldre och tycka om att vara hemma. Vill man resa och ha fritidsintressen utanför hemmet är familjevård av äldre inget att satsa på, svarar systrarna och tillägger att ett stort hus också är en fördel.
Familjevård för äldre
- Vård av en person i ett privathem
- Hemmet kan vara klientens eget hem eller ett annat privathem
- Kan också vara vård på deltid eller intervallvård
- I hela landet finns 240 familjehem för äldre
- I Egentliga Finland finns 10 familjehem för äldre
- Kommunerna godkänner familjehemmen, ingår avtal och placerar klienterna i familjehemmen
- Kommunerna ansvarar för övervakningen av hemmen
- De landskapsvisa enheterna för familjearbete utbildar familjevårdare och stöder vårdarna i deras arbete
- Enheterna upprätthålls av kommunerna
- Klienterna inom familjevården betalar en avgift till kommunen som sedan betalar arvoden och ersättningar till familjevårdaren
- För mer krävande långvarig familjevård tjänar familjevårdaren 1300 euro/mån, för mindre krävande vård drygt 1100 euro/mån. Utöver detta betalas även 590 euro/mån för mat, hyra, hygienartiklar och så vidare

Familjehemmet i den gamla skolan i Simonby har två lediga rum just nu. Också svenskspråkiga seniorer är välkomna. Foto: Monica Forssell
LÄS OCKSÅ: Trögt framåt för familjevård för äldre i Egentliga Finland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.