Nagu gästhamn öppnar kanske till mors dag — blir Finlands finaste, tycker företagaren


De nya bryggorna i förgrunden är ännu inte i bruk. Bakom skymtar NSS brygga, som inte hör till gästhamnen. Foto: Anja KuusistoDet här blir Finlands finaste och mest moderna gästhamn, menar Turun Rantaravintolats styrelseordförande Tero Sintonen där han blickar ut mot Nagu gästhamn.
Det moderna handlar bland annat om att varje bryggplats förses med en QR-kod som båtgästen kan scanna av, och sedan få koder som möjliggör incheckning i hamnen, tillgång till el och gästhamnens faciliteter även om inte personal skulle finnas på plats.
En www-adress går också att använda om man inte använder QR-läsare.
Samma system ska gälla i Åbo gästhamn som Rantaravintolat också driver.
– Men oftast finns förstås personal här i hamnkontoret, säger Sintonen.
Det flytande hamnkontoret är Rantaravintolats nybygge i hamnen, och det är inte färdigt ännu. I övrigt är det mesta på plats.

Tero Sintonen i det blivande, flytande hamnkontoret. Foto: Anja Kuusisto
Tisdagsmorgonens möte gav svar: Inget öppnande till valborg
Så trots ett duggregn och trots coronatider verkar Sintonen mycket nöjd med vad han ser: 370 meter av splitternya bryggor kallar på båtarna genast när man kan öppna.
I samråd med Pargas stad har man bestämt att det inte är till valborgshelgen.
– Vi hade i princip fått det klart, men på morgonens möte beslöt vi att vi inte öppnar ännu till helgen, säger Stefan Illman, underhållsingenjör vid Pargas stad, på tisdagen.
Illman är från stadens sida projektledare för gästhamnsbygget som har pågått sedan hösten.
– Visst är det en liten besvikelse, jag har tryckt på hårt för att få allt klart till valborg, men coronatiden påverkar också, säger Illman.
Tero Sintonen hoppas ändå att hamnen kunde öppna under nästa vecka – med iakttagande av coronarestriktioner om avstånd med mera.

Stefan Illman och Nagus nya gästhamn. Foto: Anja Kuusisto
Raklånga bryggan är 140 meter, vågbrytaren 72 meter
Av byggjobbet är endast lite finslipning kvar. På tisdagen handlade det om att installera el i stolparna på bryggorna, där el- och vattenledningar löper under bryggdäcket. Regnet satte vissa käppar i hjulet. Men överlag har vädret varit samarbetsvilligt och tidtabellerna har hållit.
– Den längsta raka bryggan är 140 meter, och de tre som går ut från den är vardera 52 meter. Den längst ut är 72 meter och fungerar som vågbrytare. Nog finns här svängrum, säger Illman.
På land är planteringar och stenläggningar förnyade, två nya öppna spisar betjänar som grillplatser och en ny bod med diskmöjligheter blir säkert populär bland båtfolket – bara coronakrisen är över.

Nya möjligheter för att diska på landbacken. Foto: Anja Kuusisto
NSS byggde nytt däck på talko
En av de gamla gästhamnsbryggorna blev i stället Nagu segelsällskaps brygga och NSS har på talko byggt ett nytt däck vid stranden, så också den strandmiljön ser ny och fräsch ut.
– Det har varit skönt att kunna göra sådant nu i isoleringstiden, att få vistas utomhus med tillräckliga avstånd, säger NSS intendent Olli Nordenswan.
Nagu gästhamn
I oktober 2019 inleddes renoveringen av gästhamnen som nu är klar, trots att invigning inte kan hållas.
Pargas stad är beställare och budgeten är en miljon. EU-stöd finansierar 70 procent.
RAPinsto var huvudentreprenör för mark- och vattenarbetet, Suomen laiturikauppa byggde och levererade bryggorna.
Turun Rantaravintolat vann offerttävlingen om att driva gästhamnen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.