Nagu får kvotflyktingar

I höst kommer två kvotflyktingsfamiljer till Nagu.
– Finland tar i år emot kvotflyktingar från flyktingläger i Turkiet och i oktober får Nagu två sexpersoners familjer, berättar Gudrun Degerth, flyktinghandledare vid Pargas stad.
Familjerna som kommer till Nagu är syrier.
– I Nagu bor också sedan tidigare tre irakiska familjer som kommit till Finland som asylsökande och blivit beviljade uppehållstillstånd.
Pargas stad har varje år sedan år 2014 tagit emot kvotflyktingar, utom år 2017.
– År 2017 kom stadens beslut ganska sent och vi fick inga kvotflyktingar då. Många kommuner vill ta emot kvotflyktingar men eftersom Finland tar så få per år blir flera kommuner utan.
Degerth uppger att Migrationsverket ofta vill placera kvotflyktingar på mindre orter som har de resurser som krävs.
– Att integreras in i det finska samhället kan vara svårare ifall man bor i en förort med flera invandrare. En lyckad integrering är väldigt viktig både för de som kommer hit och för samhället. I framtiden då befolkningen åldras kommer vi ju att behöva arbetskraft.
Familjerna som kommer får själv välja på vilket språk de integreras.
– De flesta som kommer hit integreras på finska, men familjerna får själv välja mellan finska och svenska.
De flyktingar som kommit till Pargas har överlag trivts bra.
– Familjerna har ju möjligheten att fritt flytta inom landet men endast en familj av dem som kommit hit har flyttat bort.
- Kvotflykting
En person som FN:s flyktingkommissariat UNHCR anser vara en flykting och som rest till ett annat land där hen inte kan bosätta sig permanent.
Riksdagen bestämmer årligen hur många kvotflyktingar Finland tar emot och därefter beslutar regeringen från vilka regioner de väljs.
UNHCR bedömer först vilka personer som är i störst behov av hjälp och föreslår vilka av dem som kunde placeras i Finland.
Av dessa väljer Migrationsverket i samarbete med representanter för kommunerna och/eller NTM-centralerna och skyddspolisen ut personer som sedan intervjuas.
På basis av dokument och intervjuer som görs i landet där flyktingarna vistas väljs sedan vem som får komma och i vilken kommun de placeras.
Sedan år 2001 har Finlands kvot varit 750 personer per år.
Riksdagen kan också besluta om tilläggskvoter. Detta gjordes åren 2014 och 2015 då 1050 kvotflyktingar togs emot. - Källa: migri.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.