Förflytta dig till innehållet

Nådendalsmålvakten axlar nu stor roll som back i proffsligan SSL — Olli Laine har landslaget i blickfången

Innebandyspelare.

Olli Laine är redo att axla en större roll under sin andra säsong med Linköping IBK. Foto: Ted Malm


Trots en spikrak kurva under de senaste säsongerna har innebandykarriären inte alltid varit en dans på rosor för Linköping IBK-backen Olli Laine.
Uppvuxen i Nådendal, blev innebandyklubban redan tidigt bekant för honom och hemma var det spel med pappa och brodern Ville Laine som gällde.
Några år senare flyttades matcherna ute på gårdarna och Laine, den yngsta i kamratkretsen, var ofta satt i målet.
— Målvakterna var mina stora idoler. Jag hade ishockeymålvaktsutrustning på mig, då min bror och de andra vännerna spelade, säger Laine.

Karriären började i målet

Samma kompisgäng tog också senare steget till SB Naantali och under de första serieåren spelade Laine i målet.
Laget var lovande, men då sporten enbart utövades för rolighetens skull ryckte zonens storklubbar, som bland annat TPS snabbt ifrån. För Laine som är en tävlingsmänniska från topp till tå, var detta tungt att se på.
— Åren var minnesvärda, men till slut började vi gå på storförluster mot bland annat TPS. Tillika som jag beundrade dem, så störde det tävlingsmänniskan i mig.
Med en två år äldre bror har tävlandet alltid varit centralt. För den yngre brodern var det till och med på sådant allvar att inte ens en förlust i kortspel kunde tolereras.
— Som barn var det nästintill knäppt. Lynnet att aldrig ge upp, har ändå format mig till den jag är idag, säger Laine.

Hopparknät förändrade allt

Som 10-åring blev det dags att glömma drömmarna om att bli målvakt, då ett hopparknä satte stop för planerna.
Månader gick till läkarbesök för att få bot på skadan och skadekänningarna lugnade ned sig först då Laine var fullväxt. Ännu idag har han problem med att sitta längre stunder på knä.
— Att vara målvakt var därmed omöjligt. Första beskedet var att ta paus från innebandyn, men till slut kunde jag ändå komma tillbaka. Denna gång med klubba i handen i stället för hjälm på huvudet.
Laine fortsatte innebandykarriären i moderföreningen som back. För tio år sedan påbörjades ett samarbete mellan SB Naantali och FBC Turku som fick namnet SBC och som satte då 14-årige Laine i kläm.
Brodern och några av de äldre kompisarna fick ta steget till herrlaget, medan Laine enligt uppsatta regler, ansågs för ung.
Kvarstående möjligheter var att endera ansluta till andra laget eller byta klubb.
— Att spela i andra laget fick mig att se rött och det dög inte. Det var därmed dags att kartlägga andra alternativ och TPS kom snabbt att bli laget jag valde, säger Laine.

innebandyspelare.

Olli och brodern Ville Laine spelade ihop igen i TPS. För Olli blev det till slut 60 poäng på 136 matcher i den svartvita-dressen. Foto: Anssi Koskinen

Raketfärd till toppen med TPS

I TPS anslöt han till lagets C-juniorer och debutsäsongen slutade med en finalplats i FM-ligan. Laine lyftes då upp till B-juniorerna, där han spelade en säsong innan han valdes in i ligaringen.
— Jag minns bra första året med herrarna. Under en vecka spelade jag först FM-slutspel med B-juniorerna och följande helg träningsmatch med herrlaget mot Storvreta, som hade stjärnor som bland annat Mika Kohonen. Snacka om kontrast, men trots att allting gick väldigt snabbt, så innehöll åren också otroligt hårt arbete. Blod, svett och tårar som det ofta pratas om.
I TPS ligalag spelade Laine till slut under sex säsonger och i 136 matcher (32+28). Under sin tid i laget valdes han också till kapten.
— Klubben betyder mycket för mig och har gett mig vänner för livet. En dag hoppas jag på att få återvända till den svartvita-dressen, säger Laine.
Inför säsongen 2018-2019 fördes redan diskussioner om en flytt till Sverige. Laine som sett TPS växa till ett slutspelslag, var ändå trött på att säsongerna nått sin ände i kvartsfinal tre år på raken.
— Det kändes som om jag behövde en ny utmaning. TPS rustade ändå upp med ett starkt lag och jag beslöt mig för att stanna. Bra så, då den säsongen är en av de mest minnesvärda i min karriär och förgylldes med ett silver.

Drömmen om Sverige blev sann

Drömmen om spel i Sverige och SSL blev till slut sann säsongen 2019-2020. Den nya klubben blev Linköping IBK och Laine stod nu inför en helt ny utmaning och att enbart få spela innebandy var något han länge velat satsa på.
Realiteterna slog ändå snabbt Nådendalssonen som en våt trasa i ansiktet.
— Allting kändes toppen och jag hade en lägenhet som klubben fixat till mig. Inledningen var ändå ingen dans på rosor, plötsligt var jag helt ensam och kunde inte ens språket ordentligt. Flytten gav mig ändå tid att i lugn och ro gå igenom karriären, vilket jag tror var behövligt då allting skett så snabbt de senaste åren, säger Laine.
Debutsäsongen i SSL förlöpte positivt och Laine spelade till slut i 32 matcher och stod för 18 poäng (6+12).
Då laget laddade för slutspel härjade coronaviruset på i världen och till slut drog också SSL i handbromsen.
— Situationen i Sverige var ju nog annorlunda än i Finland. Tur så tog ledande personer till slut förnuftet till fånga och blåste av säsongen.
Efter två månader i Finland återvände han i början av juni till Sverige. Både Linköping och Laine vill nu vinna och det är också med den attityden laget går in till den nya säsongen, som är schemalagd att börja i slutet av september.
— Personligen vill jag vara en ännu bättre spelare. Att lägga skuld på att vara ny i ligan funkar inte längre, utan det är dags att ta en ännu större roll. Jag tror starkt på både mig själv och laget och ser framemot säsongen, säger Laine.

innebandyspelare med föräldrar

Föräldrarna har varit den bärande pelaren i Laines karriär och han påpekar att han är evigt tacksam för deras uppoffringar. Foto: Anssi Koskinen

Olli Laine
Ålder: 24 år.
Född: i Nådendal.
Bosatt: i Linköping.
Klubbar: SB Naantali, TPS och Linköping IBK.
Bästa sommarminne: att vara på stugan med familj och flickvän samt åbåtarna med vänner.
Bästa innebandyminne: hela rumban kring TPS FM-silver år 2019.
Gör helst på fritiden: är med vänner och familj.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter