Nådendalpar får pris för sin lokalhistoriska samling: ”En kulturgärning som guiderna uppskattar”

Nådendalborna Jouko och Mimosa Leino får i år den så kallade Nådendalssockan, det vill säga Nådendalsguidernas guidepris.
Med priset vill föreningen Naantalin Oppaat tacka Jouko och Mimosa Leino för deras värdefulla arbete för stadens kulturhistoria. Jouko Leino började fotografera på 1960-talet och paret har samlat kort och bilder med Nådendalsmotiv sedan 2003, som gemensam hobby.
– Att samla bilder om orten och visa dem för allmänheten är en kulturgärning som guiderna uppskattar, skriver Nådendalsguiderna i sitt pressmeddelande.
Nunnorna lärde folk sticka strumpor
Paret Leino har cirka 70 000 bilder i sin samling. De har inte bara förevisat sina bilder i olika sammanhang, utan också bevarat berättelser om det förflutna Nådendal.
– Vi har också haft glädjen att bekanta oss med parets bilder och lyssna på deras historier om det förflutna Nådendal. Det är intressant att se hur staden och gatubilden har ändrats, uppger Nådendalsguiderna.
Nådendalssockan har delats ut sedan 2005. Orsaken till att det handlar om en socka är att det var nunnorna i klostret i Nådendal införde strumpstickningen i Finland.
Nådendalssockan delades ut inför den internationella guidedagen, den 21 februari. I Nådendal har guiderna under tidigare år bland annat ordnat virtuella vandringar för stadens serviceboenden till trädgården vid presidentens sommarresidens Gullranda, men i år är det tyvärr inte möjligt.
Nya enspråkiga svenska guidningar
Däremot planerar guideföreningen något helt nytt för i sommar: svenskspråkiga guidningar i Gullrandas trädgård. Tidigare har de varit tvåspråkiga, med guidning på finska och en kort sammanfattning på svenska. Nu är det tänkt att också ha enspråkigt svenska guidningar.
Det här gäller så kallade standardguidningar som vem som helst kan delta i. På beställning har man också tidigare kunnat boka en svenskspråkig guidning.
Målet är att också lansera helt engelskspråkiga guidningar.
Naantalin Oppaat grundades 1973 och har drygt 60 medlemmar. Föreningen ordnar i vår en guidekurs med målet att få tolv nya guider till Nådendal.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.