Förflytta dig till innehållet

Näckrosgårdens svampföretagare lämnade Åbo för flytt till landet – nu får deras svampar miljontals visningar på internet

Foto: Rico Liljedahl/SPT
ungt par står utomhus framför en skylt
Michelle Ferm-Libäck och Robin Libäck flyttade från Åbo till gården i Österhankmo för sex år sedan. Det var endast slumpen som ledde dem till den byn.

En bit norr om Vasa i den lilla byn Österhankmo ligger Näckrosgården. En gård som blivit döpt efter de många näckrosor som på sommaren täcker viken bredvid gården.

När Robin Libäck och Michelle Ferm-Libäck flyttade till gården i Österhankmo för sex år sedan var det slumpen som ledde dem dit.

Nu driver paret ett svampodlingsföretag som säljer svampodlingspaket över hela världen.

– Vi har egentligen ingen anknytning till den här byn. När jag var här på en arbetsresa i maj för sex år sedan så hängde Robin med och vi gick på en husvisning på skoj. Sedan flyttade vi in i juni, säger Ferm-Libäck.

– Vi skulle precis få ett barn. Vi hade bott centralt i Åbo och kände att vi ville testa livet på landet. Nu har vi varit här i sex år, fyller Libäck i.

Miljontals visningar

Just nu har svampodlarna lagt om sitt fokus från odling av färsk svamp till tillverkning av hemmaodlingspaket.

– Efter 50 miljoner visningar på våra produktvideor är det svårt att hålla koll på antalet eftersom videorna sprids åt många olika håll. Till och med youtubaren Pewdiepie har reagerat på dem, säger Ferm-Libäck.

– Att odla svamp så här långt uppe i norr har sina nackdelar, närmaste mycelleverantör finns i Belgien eller Nederländerna och svampmycel är en färskvara. Därför tillverkar vi egen. Om vi skulle flytta efter att ha rustat upp gården skulle det antagligen bli väldigt dyrt, säger Libäck.

Näckrosgårdens svampodlingsset har sålts till kunder världen över, från Australien till USA. De flesta kunderna finns dock runtom i Europa. Trots att pandemin verkar avta i styrka syns ingen minskning i efterfrågan på hemmaodlingspaket.

– Det är inget som finns i matvarubutikerna. Julsäsongen lär också bli hektisk eftersom det är många som ger våra odlingspaket i present, säger Ferm-Libäck.

Flytten till Österhankmo har enligt företagarna själva inte haft någon större inverkan på deras val av bransch.

– Men för de bybor som bott här länge kommer vi nog vara nyinflyttade tills vi dör, säger Ferm-Libäck och skrattar.

ung man håller i en påse Foto: Rico Liljedahl/SPT
Robin Libäck visar ett svampodlingspaket.

Slumpen blev till svamp

Att det var just svamp som skulle odlas på Näckrosgården var ingen självklarhet. Att bli livsmedelsproducenter var ingenting som paret planerat.

– Vi tänkte: kan man odla svamp? Sedan började vi experimentera och den första skörden gav mer än vi behövde, säger Libäck.

— Jag älskar att läsa utländska kokböcker och stötte i dem på en massa gourmetsvampar man inte hittar i butiken. Det var kanske det som väckte det första intresset hos oss, säger Ferm-Libäck.

Eftersom skörden gav en hel del svamp tog sig företagarna till en rekoring för att sälja det som blev över.

–Vi lyckades sälja det vi hade på rekoringen och nästa dag ringde två restauranger och frågade om vi kunde leverera svamp till dem och vi tackade ja och sedan ökade efterfrågan organiskt, säger Ferm-Libäck.

När pandemin slog till drabbades även Näckrosgården.

–Veckan efter att vi anställt två nya arbetare till svampodlingen så kom restriktionerna och vår telefon började gå varm med avbokningar från restauranger, säger Libäck.

Plan B togs ibruk

Då var det enligt de två företagarna dags för plan B: svampodlingspaket.

— Utan dem vet jag inte om vi klarat pandemin, och nu har vi gått över till att helt fokusera på odlingspaketen, säger Ferm-Libäck.

Svampodlingspaketen är lådor som den som är sugen på att äta egenodlad gourmetsvamp kan beställa hem.

Allt man behöver göra är att vattna innehållet i paketet, morgon och kväll, och någon vecka senare kan man skörda färsk svamp.

–Vi garanterar en skörd, men i praktiken kan man få fler. Rekordet är en kund som fick fem skördar ur sitt odlingspaket. I allmänhet brukar folk få sexhundra gram till ett kilogram svamp. På sommaren kan man sätta ut resterna av det använda odlingspaketet i trädgården och skörda ännu mer, säger Libäck.

Trots att gården är döpt efter näckrosorna i viken utanför gården har tiden i svampbranschen inte varit någon dans på rosor.

— Den största utmaningen har varit att den information man hittar på nätet inte fungerar på kommersiell nivå, det finns så många enkla steg som kan fallera om man inte är noggrann. Så vi har gjort många dyra misstag på vägen, säger Libäck.

— Men det är kul med utmaningar, vi drivs av den. Odlingspaketen har lagt till många arbetsmoment men den fysiska kundkontakten har nästan försvunnit, nu är det mest folk som undrar var deras paket är, säger Ferm-Libäck.

Paret har också tvingats att sätta upp kamerabevakning på Näckrosgården.

— Folk har dykt upp vid obekväma tider, utan förvarning, för att försöka få en titt på produktionen, säger Libäck.

Blod, svett och mögel

Enligt Ferm finns det många faktorer som man egentligen inte kan påverka själv, men som ändå måste fungera.

— Det är många i branschen som ger upp efter ett år av blod, svett och mögel. När vi började var vi mer som brandmän än som svampodlare, vi fick springa och kolla så att våra odlingar såg bra ut hela tiden, säger Ferm-Libäck.

— Vi jobbar med en odlingsgrund av sågspån. Om man tillsätter extra näring blir det en perfekt grogrund för svamp, men mögel är ju också en svamp, konstaterar Libäck.

Trots att deras gourmetsvampar tar mycket tid experimenteras det för fulla muggar med nya sorter på Näckrosgården — Innan årsskiftet är planen att lansera två sorter till, och så experimenterar vi för skojs skull med en självlysande svamp som inte är ätbar, säger Libäck.

Rico Liljedahl/SPT

Näckrosgårdens tips för svampodling

Största risken att misslyckas är om man låter odlingspaketen bli för torra. Sprejvattna därför minst morgon och kväll.

En bra plats att ställa odlingspaketet är på diskbänken, speciellt om man har en diskmaskin bidrar den med välbehövlig luftfuktighet.

Även duschen eller badrummet kan vara bra, men risken för mögel ökar

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter