Förflytta dig till innehållet

Mystiskt ljud plågar Pargasborna

ÅU-foto
fabriker i fjärran

ÅU-foto

Ljudet har hörts över stora delar av Pargas centrum. ÅU-foto


Ett lågfrekvent ljud som påminner om ett ylande eller som en helikopter som står stilla med motorn igång har den senaste tiden förbryllat många Pargasbor.
Ljudet har hörts över så gott som hela Pargas centrum i ett par års tid, men under hösten och vintern har ljudet blivit starkare och hörts allt oftare.
Ljudet härstammar från Finnsementtis fabrik och där har man försökt utreda varifrån ljudet kommer och vad man kan göra för att minimera olägenheterna.
Ljudkällan har lokaliserats till en filterfläkt i anslutning till skorstenen.
Att fläkten nu för mera ljud än tidigare beror på högkonjunkturen inom byggnadsindustrin. Efterfrågan på cement är hög och fabriken jobbar för högtryck, förklarar Finnsementtis tekniska direktör Stefan Lindfors.
– Marknaden drar och vi har haft full fart på ugnen. Fläkten måste därför också köras med full effekt. Ljudet korrelerar också med hur mycket fjärrvärme vi producerar. Ju mera fjärrvärme – desto större fart på fläkten.

Det är från den här filterfläkten som ljudet härstammar. Cementproduktionen går på högtryck och då måste också fläkten köras med full effekt, säger tekniska direktören Stefan Lindfors. Foto: Kim Lund


Ljudet från fläkten ligger på frekvensområdet 160–200 Hz och sprids via skorstenen. Hur långt ljudet hörs beror på vindriktning och väderlek, säger Lindfors som har fått ta emot en hel del klagomål av boende inom en radie på ett par kilometers avstånd från fabriken.
– Människor uppfattar ljudet olika, men för många kan det upplevas som störande.
Finnsementti har sökt olika lösningar på ljudproblemet, men det är svårt.
Att installera någon slags ljuddämpare i skorstenen går inte eftersom den snabbt skulle fyllas av damm.

Ljudet leds genom det tjocka blå röret  vidare upp i skorstenen. Den senaste tiden har Finnsementti fått ta emot en hel klagomål över ljudet.


Fabriken har också varit i kontakt med fläktleverantören för att få hjälp med att minska på ljudet.
Under driftsstoppet i mars ska man täta de läckor som gör att det kommer frisk luft eller så kallad falskluft i systemet. Luften gör att den totala gasmängden ökar vilket i sin tur gör att fläkten måste köras med högre effekt.
I samband med att fabriken byter ut elektrofiltret (ÅU 13.10) ska också filterfläkten bytas ut, men det sker först år 2020. Tills dess får Pargasborna sannolikt vänja sig vid ljudet och leva med det.
– Vi jobbar för att lösa problemet, och tar responsen på allvar, men just nu är det inte så mycket vi kan göra, säger Lindfors.
LÄS OCKSÅ: Finnsementti åtgärdar utsläpp av kalkdamm över Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter