Myndigheterna vill rätta till problemen med den kritiserade taxilagen – det har blivit dyrare att åka taxi


Kommunikationsministeriet vill se över taxilagen. Foto: SPT
– En friare marknad har ökat utbudet av tjänster, men också lett till förvirring. För konsumenten är det viktigt att kunna lita på taxitjänsterna, säger kommunikationsminister Timo Harakka (SDP).
Harakka tog måndagen del av Kommunikationsministeriets planer på att rätta till de problem som har uppstått i samband med taxireformen.
Ännu finns ganska lite data om reformens egentliga följder, speciellt på lång sikt. Men enligt myndigheternas rapporter har bland annat priserna stigit, kundernas trygghetskänsla blivit sämre och tillgången på taxitjänster försämrats på vissa orter.
– Det finns en oro över skattefiffel, trygghet, priser och framför allt tillgången på taxiresor.
En lösning är strängare krav på att få taxitillstånd
Nu samlar Kommunikationsministeriet in utlåtanden med kort varsel för att kunna jobba vidare med lösningar. Elina Thorström, direktör för Kommunikationsministeriets avdelning för tjänsteproduktion, räknar upp ministeriets förslag.
– Förarnas språkkunskaper och lokalkännedom kan ha blivit svagare då många nya förare har sökt sig till branschen. Det kan vara en orsak till att trygghetskänslan har blivit sämre, säger Thorström.
En lösning kan vara strängare krav för taxitillstånd, men att testa lokalkännedom går emot målet att göra taxitjänsterna oberoende av plats.
Det är också en öppen fråga hur man ska få bukt med de höjda priserna. Ett förslag är att försöka öka transparensen och en annan möjlighet är att återgå till reglerade priser.
– Ett pristak kunde underlätta för konsumenten, men kan påverka tillgången och hindra försäljning av resor med högre standard.
Risken för grå ekonomi har ökat
Den fria konkurrensen gör att tillgången på taxitjänster har försämrats, speciellt i glesbygden vissa tider på dygnet. Att dela upp turer mellan taxiföretagare kan vara en lösning, säger Valtteri Virtanen enhetschef vid Konsument- och konkurrensverket (KKV).
– Om utbudet inte uppstår på marknadens villkor så förbjuder konkurrenslagstiftningen inte att företagen samordnar sig. Lagen förbjuder endast sådan verksamhet som är skadlig för konsumenten, säger Virtanen.
Enligt Skatteförvaltningen kan risken för grå ekonomi ha ökat, också om det är för tidigt för en bredare analys. Marko Myllyniemi vid Skatteförvaltningen säger att det finns vissa branscher där skattefiffel är vanligt. Taxitjänster är en av dem.
– Anmälningarna har fördubblats sedan reformen. Det kan delvis bero på publiciteten i medierna, men problemen verkar också ha ökat, säger Myllyniemi.

Taxibilarna konkurrerar om kunderna utanför Viking Lines terminal. Foto: Stefan Holmström
Bättre reglering av förmedlingstjänsterna kan hjälpa. Det finns inget enhetligt sätt att rapportera uppgifter till myndigheterna vilket gör tjänsterna svåra att granska. Just nu kan man beställa resor genom en rad tjänster och villkoren kan variera stort.
Ett lösningsförslag är en obligatorisk taximätare, ifall priset inte bestäms på förhand genom till exempel en app. Men en taximätare kan ses som ett hinder till för nya aktörer att börja i branschen.
Robert Torvalainen, politisk rådgivare vid Uber, tror att konsumenterna kommer att vänja sig vid det utökade egna ansvaret. Han önskar att man skulle se mer positivt på reformen.
– Nästan tvåtusen nya taxitillstånd har beviljats. Jag känner inte till någon annan enskild lagstiftning som har skapat så många nya jobb, säger Torvalainen.
Erik Sandström/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.