Myndigheterna är positiva till digitala immunitetspass – men varnar samtidigt för ökad ojämlikhet

Vid Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd ställer man sig positivt till digitala immunitetspass, det vill säga mobilapplikationer med vilka en resenär kan bevisa att hen testat negativt för covid-19 eller är vaccinerad mot sjukdomen innan hen reser till ett annat land.
— De kan lätta på trycket att coronatesta resenärer. Det kommer att ta tid att få ut vaccinet globalt, säger Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet.
— Gruppen som fått vaccin och kan tänka sig att resa kommer att vara rätt liten ännu en tid, men mot sommaren kunde en sådan applikation göra ännu större nytta.
Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, ser ett immunitetspass och kravet på vaccination som jämförbart med de krav som vissa länder redan ställer i fråga om vaccination mot gula febern, polio eller meningokocker hos resenärer från länder där dessa sjukdomar finns.
— Ett digitalt immunitetspass låter förnuftigt. Vi har det internationella gula vaccinationskortet av papper. Ett digitalt intyg är svårare att förfalska även om det sannolikt också blir möjligt i framtiden, säger Nohynek.
Flygbolag börjar kräva immunitetspass
Det är framför allt resebranschen som söker en lösning som skulle tillåta resande i högre grad, samtidigt som man vill minimera risken för att coronaviruset sprids.
I december tar flera internationella flygbolag i bruk den första mobilapplikationen, Commonpass, på ett par rutter.
Andra projekt är under utveckling, däribland ett EU-projekt som Institutet för hälsa och välfärd deltar i.
Någon tidtabell för när digitala immunitetspass kunde börja användas i Finland finns inte.
— Diskussionen är ännu i barnskorna. EU-kommissionen söker sannolikt en gemensam lösning som beaktar den europeiska dataskyddsförordningen och gör att kostnaderna för medlemsländerna inte blir så stora, säger Pohjola.
Helsingfors universitetssjukhus applikation Finentry ska ersätta en del coronatest för de som vill resa till Finland. I appen sparas resultatet från coronatest utförda i ursprungslandet och resenären kan boka tid för ett coronatest i Finland om resans längd så kräver.
— Men det är inte säkert att den applikationen kan fungera som ett immunitetspass i framtiden, säger Pohjola.
Risk för ökad ojämlikhet
Pohjola och Nohynek betonar att de digitala immunitetspassen måste följa lagen, bland annat i fråga om att skydda personuppgifter och jämlikhet.
— Vi sköter redan känsliga ärenden som gäller vår hälsa eller ekonomi på mobilen så de tekniska lösningarna finns. Stark autentisering blir sannolikt ett krav, säger Nohynek.

Hon säger att avsaknad av smarttelefon eller tillräcklig kunskap inte får bli ett hinder för resande.
— Det måste finnas alternativ, som att medborgarna kan skriva ut ett intyg från Mina kanta-webbtjänsten. Det behövs också en internationell vilja att erbjuda tekniska lösningar till fattigare länder så att applikationen kan användas överallt.
Enligt Pasi Pohjola har också andra kommersiella aktörer uttryckt en förhoppning om en motsvarande lösning, som skulle göra det möjligt för finländarna att exempelvis delta i större evenemang.
— Det diskuterar vi först när en större del av befolkningen blivit vaccinerad, i vilka andra sammanhang ett immunitetspass kunde vara till nytta, säger Pohjola.
Hanna Nohynek tycker att ett immunitetspass för andra än resenärer låter som ett intressant framtidsscenario, men varnar för en falsk trygghetskänsla: man vet ännu inte hur länge de aktuella coronavaccinerna skyddar.
— I januari ska läkemedelsbolagen Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca också ge mer information om hur väl deras vacciner skyddar ifråga om att stoppa viruset från att spridas.
SPT/Jeanette Östman
Immunitetspass för resenärer – det här handlar det om
om en följd av coronapandemin har flera länder infört eller väntas införa krav på att resenärer som vill resa in i landet kan bevisa att de testat negativt för covid-19 eller har vaccinerat sig mot sjukdomen.
Så kallade immunitetspass i form av en mobilapplikation för smarttelefoner har presenterats som en möjlig lösning. Med appen kan resenären bevisa att hen uppfyller kraven för inresa.
En av de aktuella apparna är Commonpass som utvecklats av den schweiziska ideella organisationen The Commons Project.
Projektet får stöd av bland andra Airports Council International (ACI), som representerar nästan 2 000 flygplatser runtom i världen.
Commonpass lanseras i december. Det gäller inledningsvis resenärer som reser med JetBlue, Lufthansa, Swiss International Airlines, United Airlines och Virgin Atlantic mellan New York, Boston, London och Hongkong.
IATA Travel Pass är en annan aktuell app. Den utvecklas av flygindustrins internationella branschorganisation IATA, som representerar 290 flygbolag.
IATA:s immunitetspass lanseras i början av nästa år.
Källa: The Commons Project, IATA, Airports Council International
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.