Myndigheter påtalar brister i leksakskapslar i påskägg

Tullens och Säkerhets- och kemikalieverkets (Tukes) granskning gällde påskägg som importerats från EU-länder.
Den här gången fokuserade myndigheterna på leksakskapslarna, inte på de leksaker som fanns inuti dem eller på äggets chokladskal.
Nästan hälften av produkterna, 8 av 19 olika påskägg, uppfyllde inte säkerhetskraven i leksakslagstiftningen.
I övervakningen användes standardenliga vrid- och dragtester för att se om delarna till leksakskapslarna satt fast i varandra på det sätt som krävs.
— I övervakningen simulerades en situation där ett barn försöker öppna leksakskapseln. Tyvärr klarade flera av de undersökta produkterna inte testerna. Fastän endast en del av de påskägg som finns på marknaden valdes till undersökningen – och det går inte att generalisera resultaten till att gälla alla produkter – är den relativa andelen dock oroväckande. Delar som lossnat kan orsaka allvarliga farosituationer om de hamnar i barnets mun, säger Jonna Neffling, produktsäkerhetschef vid Tullen, i ett pressmeddelande.
Om delarna från en leksakskapsel lossnar från varandra så kan de på grund av sin storlek och form orsaka risk för kvävning.
— Eftersom det kan vara svårt att öppna leksakskapseln för hand, så kan det hända att barnet försöker öppna kapseln med munnen. Därför måste förpackningen till en leksak i ett livsmedel vara sådan, att delarna till den inte kan täppa till luftvägarna och orsaka risk för kvävning. Därför är det bra att se efter att barn inte sätter dem i munnen, säger överinspektör Jenni Mutka vid Tukes.
Myndigheterna påminner samtidigt om att leksakskapseln inte ska användas som en leksak.
Tullen hindrade produkterna som konstaterats strida mot bestämmelserna från att komma ut på marknaden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.