Mycket svårt att hitta fler vårdare för att korta Åbos hvc-köer

En väldigt stor orsak till att det är så svårt att få en tid vid hälsocentralen i Åbo är coronapandemin.
Förutom att vårdpersonalen i och med pandemin har fått ta på sig otaliga nya arbetsuppgifter, som smittspårning och vaccineringar, är också många sjukskrivna.
Vecka 12, 21.3–27.3.2022 var omkring en femtedel av personalen sjukskriven
Det framgår av det svar som stadens välfärdssektor ska ge till social- och hälsovårdsnämnden i Åbo på onsdag.
För litet intresse för servicesedel
Nämnden vill ha en redogörelse, eftersom regionförvaltningsverket Avi har hotat med vite om inte staden inom juni får bukt med sina överlånga telefonköer till hälsocentralerna.
Staden har försökt införa en servicesedel för hälsocentralvård, men det har funnits för litet intresse bland privata aktörer för att den ska kunna bli verklighet.
Ett problem är att det inte finns tider att ge patienterna på grund av för få läkare eller sjukskötare.
– Gällande läkare har situationen varit svår redan i flera år, medan det är ett nytt problem att det inte heller finns tillräckligt med tider till sjukskötare, konstaterar välfärdssektorns ledande tjänstemän.
Coronan har medfört mycket extra arbete
Telefonsystemet TeleQ har tidigare i vanliga fall tagit emot 25 000 samtal i månaden. Vanligtvis svarar 25 sjukskötare på dem.
– I och med coronapandemin har antalet samtal om corona och om vaccinationer överskridit personalkapaciteten betydligt. Samtidigt har personal behövts för bland annat smittspårning och vaccinationer. Dessutom har den offentliga sektorn drabbats av vårdarbrist, då efterfrågan på vårdpersonal generellt sett har varit så stor, skriver tjänstemännen.
Ett problem är också att det inte går att ringa till TeleQ-systemet en andra gång om ens telefonnummer redan finns inne i systemet.
– Då man inte har hunnit svara på alla samtal har man tagit bort en del samtal ur kön för att patienterna ska kunna ringa på nytt, står det i svaret till nämnden.
Fler vårdtider skulle lösa en del problem
Att man inte hinner besvara alla samtal skulle lösas om det fanns tillräckligt med vårdtider att ge, påpekar välfärssektorns tjänstemän.
Fler sjukskötare som kan göra en vårdbedömning behövs. Men om man flyttar sjukskötare från hälsocentralernas mottagningar för att svara i telefon blir det i stället problem med sjukskötarbrist på mottagningarna.
– Att flytta sjukskötare från andra avdelningar eller enheter till hälsovårdscentralerna löser inga problem, utan flyttar bara på dem, skriver tjänstemännen.
”Osannolikt att vi lyckas rekrytera tillräckligt”
De konstaterar helt krasst att det är mycket osannolikt att staden kommer att lyckas rekrytera tillräckligt med nya sjukskötare på tidsbundna kontrakt inom den tidsgräns som regionförvaltningsverket har gett.
– Dels råder det brist på arbetskraft, dels kan vi inte locka med någon högre lön än den samma som andra som gör samma arbete har.
En möjlighet är att staden fortsätter att köpa tilläggstjänster och fler tjänster så att fler får telefonkontakt med hälsocentralen.
Välfärdssektorn har dessutom bett sin personal om idéer för hur telefontjänsterna skulle kunna förbättras.
Man har också använt sig av frivillig övertid under veckoslut, men det är inte möjligt längre då övertidsförbud råder inom branschen, där parterna försöker nå ett nytt kollektivavtal.
Välfärdssektorn hoppas att coronasituationen blir bättre under våren och med färre sjukledigheter finns det också fler på jobb som kan svara i telefon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.