Mycket positivt för skärgårdsborna i regeringsprogrammet, säger SFP:s Bergqvist


Sandra Bergqvist valdes in i riksdagen för SFP i år, och har deltagit i förhandlingarna om regeringsprogrammet. Det finns en vilja att utveckla skärgården, det känns fint, säger hon. ÅU-foto
SFP:s riksdagsledamot Sandra Bergqvist konstaterar att regeringsprogrammet innehåller många positiva punkter för skärgårdsborna.
– Det finns en vilja att utveckla skärgården, det känns fint.
I slutet av mars rapporterade ÅU om chockhöjningar i skärgården, då fastighetsskatter höjts rejält på naturskyddsområden i ytterskärgården
I det nya regeringsprogrammet står det att fastighetsskatten i fortsättningen ska avspegla det verkliga värdet på fastigheter.
Markområden och byggnaders egentliga värden ska beaktas bättre, och enskilda skattebetalare ska inte drabbas av orimliga förändringar.
– Ärligt talat så har nog inga andra partier än SFP varit intresserade av och fört fram den här frågan. Den har kanske inte berört så många andra partier heller, då det gäller ytterskärgården, säger Bergqvist.
Också positivt kring grundservice och postutdelning
Att rätten till grundservice ska tryggas för dem som bor i skärgården eller i glesbygden samt att skärgårdens färjor och förbindelsebåtars egendom fortsätter förnyas ser hon också som positivt, liksom att trafiken fortsätter vara avgiftsfri.
Postutdelningen ska också tryggas i skärgården och glesbygden, enligt skärgårdslagens bestämmelser.
Man kan i fortsättningen inte avskärma stora områden i skärgården så som Posten nyligen föreslog, men tvingades dra tillbaka.
Slut på skarvsnacket, nu ska en plan verkställas
Många grupper har funderat på hur man ska åtgärda den problematiska skarvstammen, men ingen har kommit till skott. Nu lovar regeringsprogrammet att en skarvstrategi ska verkställas, inte bara göras upp.
– Man ska försöka motverka skarvskadorna. Beträffande sälstammen finns nu en skrivning om att man ska få ersättning för att få bort sälar som gör stor skada, och en ”vårdplan” för sälbeståndet ska göras upp. På det här viset vill regeringen trygga yrkesfisket.
Att glesbygdens särdrag ska tas i beaktande beträffande kommunikationer är också positivt, liksom att det ska bli lättare för småföretagare att anställa den första personen, samt att gränsen för moms för småföretagare ska gå vid 15 000 euro och inte 10 000.
Exakt hur det ska bli lättare att anställa den första personen är inte definierat.
Något som är mera negativt är att det inte finns några enskilda vägprojekt inskrivet i programmet, konstaterar Bergqvist.
– Men det finns en bra skrivning om att förbättra Pargasleden, för att trygga tillgängligheten och ta miljön i beaktande. Överlag är det mycket miljörelaterat inskrivet, det har sagts att det här är det mest miljöambitiösa programmet någonsin. Men det finns bra skrivningar om att jordbrukarnas verksamhet inte ska försvåras.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.