”Mycket oklokt” – Åboläkare är kritisk till Varhas reform av missbrukarvården

Den som behöver hjälp med sitt missbruk eller beroende ska från och med den 1 september kontakta sin egen vårdcentral i stället för en utomstående serviceproducent som till exempel A-kliniken.
Det betyder att Egentliga Finlands välfärdsområde Varha i framtiden köper färre tjänster av privata vård- eller rehabiliteringskliniker.
För klienten kan det här betyda mera besvär. Hen måste först ringa eller besöka sin vårdcentral där man bedömer hens vårdbehov och tar ställning till hur rehabiliteringen och vården ska fortsätta.
LÄS OCKSÅ
Terhi Vörlund-Wallenius, läkare på Tallbackens vårdcentral i Åbo, befarar att den nya modellen gör det svårare för klienten att söka hjälp.
I all vård, i synnerhet alkohol- eller drogrelaterad, ska tröskeln att söka hjälp vara så låg som möjligt, nu finns det risk att den här tröskeln blir högre säger Vörlund-Wallenius.
– Tidigare har det har varit så lätt för klienten att gå direkt till A-kliniken, den känner alla till. Nu blir det ett slags sidospår och en telefonrumba då hen först måste kontakta vårdcentralen och förklara sig. Alla sådana här hinder är av ondo.
Ökar ert arbete på vårdcentralerna, ni har det redan nu ganska jobbigt?
– Jo, det kommer det antagligen att göra.

Varha ska ännu skicka närmare anvisningar om hur det nya systemet ska fungera i praktiken och Vörlund-Wallenius känner inte till alla detaljer. Men helst skulle hon ha sett att allt fortsätter som förut.
– Jag tycker det är mycket oklokt att ändra på ett system som har funnits i tiotals år och som har fungerat bra. Jag känner ingen som skulle ha uppsökt A-kliniken i onödan, men nu är det tydligen tänkt att missbrukarvården i första hand ska ges inom primärvården.
Vörlund-Wallenius säger att vårdcentralerna i princip har samma kunskap och resurser som A-kliniken vad gäller i synnerhet korttidsvård inom missbrukar- och mentalvårdstjänsterna.
Men A-klinikerna har större och längre erfarenhet av i synnerhet långtidsrehabilitering och specialtjänster.
– A-kliniken har hjälpt enskilda personer och grupper i åratal och det har varit jättebra. Så om baktanken är att minska på A-klinikens roll så är det inte klokt.

Tommi Väyrynen, chef för missbrukar- och mentalvårdstjänster på Varha delar inte Vörlund-Wallenius uppfattning att det skulle vara oklokt att Varha tar över en större del av missbrukarvården.
– Sedan Varha bildades har missbrukar- och mentalvårdsservicen förstärkts och det kommer den att fortsätta att göra då vi minskar på köptjänsterna. I själva verket har vårdköerna blivit kortare under Varhas tid.
Helt slut på köptjänsterna blir det ändå inte, utan klienten ska också i fortsättningen vid behov kunna anlita en utomstående serviceproducent.
Väyrynen säger att ett av syftena med att minska antalet köptjänster är att spara pengar. Hur stora summor det kan röra sig kan Väyrynen inte säga.
– Sparpotentialen är olika inom de olika köptjänsterna som vi nu använder: avvänjningsklinikerna, anstaltsvården, den öppna vården och boendeservicen.
I dag köper Varha all service som ges på avgiftnings- och tillnyktringsstationer och rehabiliteringsinrättningar. I fjol uppgick kostnaderna till 7,4 miljoner euro.
Tillsvidare gäller de nya riktlinjerna i Åbo, S:t Karins, Reso och Pöytis. I övriga kommuner inom Varha fortsätter missbrukar- och beroendevårdstjänsterna som förut till slutet av 2024.
Uppdaterad 6.9 kl. 15.21: Bildtext korrigerad: Omändringen gäller inte A-klinikens slutenvårdstjänster på Lillheikkilävägen, utan öppenvårdtjänsterna på A-kliniken på Formansgatan.
Varha måste i många fall ändra på mycket eftersom lagen kräver att invånare som bor i olika kommuner behandlas lika, och inte som tidigare ofta fullkomligt olika i alla 27 kommuner. Ingen har påstått att det är lätt och många saker går fel i början, de måste förstås rättas till. Men de fruktansvärt hårda sparkraven från högre ort gör det verkligen inte lättare.
Måste Varha ändra på ALLT trots att det fungerar. För en vecka sen var det färdtjänsten!!