Musslor flyttas och fladdermössens träd skyddas då det blir en ny bro över Aura å

Nu avancerar projektet med en ny bro mellan Studentbyn och Raunistula raskt. Stadsmiljönämnden valde på tisdagen den plats där bron för fotgängare och cyklister kunde komma.
Detaljplanen som möjliggör brobygget godkändes i januari.
Brofrågan har varit aktuell i flera repriser, första gången redan för över tio år sedan, men är nu mer eller mindre akut i och med bygget av dubbla spår mellan centralstationen och Kuppis.
Det projektet innebär att den gamla järnvägsbron rivs – och därmed försvinner också den gamla fotgängarrutten.
Den nya brons plats ska ännu godkännas av stadsstyrelsen och fullmäktige.

I planeringen har man fått beakta flera miljöfrågor. Brobygget förutsätter att både träd buskar avlägsnas. Ingreppen ska ändå minimeras eftersom området erbjuder en värdefull miljö för både fåglar och fladdermöss. Som en del av arbetet ska det också bli kompletterande planteringar.
Områdets fladdermöss, som också söker skydd i och under den nuvarande järnvägsbron, är fridlysta. Därför ska inte bara växtlighet skyddas; lampor längs den nya rutten och bron ska störa fladdermössen så lite som möjligt.
De tjockskaliga målarmusslor (Unio crassus) som finns i ån är också fridlysta. Ett undantagslov för att flytta musslor har redan sökts av NTM-centralen.
Traficom stöder stort
Platsen är utmanande på grund av Aura ås mjuka stränder. Det finns data från äldre geotekniska markundersökningar, men de är något bristfälliga.
Trafikledsverket Väylä, som ska bygga den nya järnvägsbron, har själv gjort undersökningar i området. De kan utnyttjas eftersom det alternativ som nämnden gick in för ligger närmast den nuvarande bron. Den nya bron för fotgängare och cyklister förutsätter både pålning till fast berggrund och så kallade jordtrycksväggar.
Bron beräknas kosta cirka 7,4 miljoner euro. Transport- och kommunikationsverket Traficom har beviljat satsningen ett stöd på drygt 3,2 miljoner euro. Villkoret för stödet är att bron är byggd och slutrapporten är klar hösten 2023.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.