Musikhuset i Åbo fick sin detaljplan – endast två politiker ville stoppa processen

Stadsfullmäktige i Åbo har godkänt förslaget till den detaljplan som möjliggör bygget av ett nytt musikhus. Som väntat blev det igen många kritiska inlägg om själva platsen, Självständighetsplan, men flera grupper ville inte längre älta just den saken.
Taru Pätäri påminde om hur SDP hade motsatt sig platsen men att det nu inte är korrekt att försöka fördröja processen.
– Vi hade hoppats på en annan, inte lika trång plats, men vi har förbundit oss vid borgmästarprogrammet och att verka på ett demokratiskt sätt.
Med det syftade Pätäri på att stadsfullmäktige i höstas godkände att musikhuset ska komma på just Självständighetsplan. Placeringen är därmed inte längre något som fullmäktige igen ska ta ställning till, enligt henne.
– Vi agerar enligt det och tänker inte förlänga det här mötet med långa betraktelser som inte gynnar Åboborna.
”Vi har inte sålt våra värderingar”
Sannfinländarnas Mikael Miikkola var inne på samma linje.
– Vi fick stryk då beslut fattades, det erkänner vi. I en demokrati har majoriteten rätt.
Därför ställde sig också Sannf bakom den nya detaljplanen.
– Vi har ändå inte sålt våra värderingar. Vi vet att det behövs ett nytt hus eller en reparation av det gamla, men Självständighetsplan har vi sagt nej till i alla sammanhang.
Miikkola anser överlag att musikhusprojektet är ett exempel på dålig och kaotisk Åboplanering, särskilt då det har funnits andra alternativ.
VF kritiserade processen
Musikhuset förstör en modernistisk arkitekturhelhet, sade Elina Sandelin (VF), som kritiserade hur allt gått till.
– Demokrati är inte då beslut tas i slutna möten, i en liten krets vid borgmästarens bord, varefter det skickas mejl till fullmäktigegrupperna.
Sandelin utdömer också pågående planer på att häva skyddet av det gamla konserthuset, så att det kan rivas.
Johannes Yrttiaho (VF) sade för sin del att processen inte har kännetecknats av demokrati.
– Nu ska då fullmäktige fatta beslut om att förstöra en fin park, en viktig plats för Åboborna. Hela projektet har avancerat i fel ordning, i strid med principerna för god förvaltning och kommundemokratin.
”Den bästa platsen”
Samlingspartiets Ville Valkonen var av motsatt åsikt. Fullmäktige har i höst med klar majoritet godkänt platsen, påpekade han.
– De olika alternativa platserna utreddes noga. Det här är den bästa platsen, anser också jag.
Valkonen prisade den kulturhelhet som bildas av det nya musikhuset, stadsteatern, Wäino Aaltonens museum och Samppalinna sommarteater.
– Filharmonikerna har också själva drivit det här och är nöjda med det som planeras.
Endast två sade nej
Yrttiaho ser det som sannolikt att den nya detaljplanen kommer att ge en besvärsprocess som leder till att Åbo stad får starta allt på nytt. Sandelin instämde:
– Ett beslut som fattas nu är ingen garanti för att det verkligen kommer ett musikhus på just den platsen, vid Aura å. Om förslaget till detaljplan synas av förvaltningsdomstolen är det sannolikt att det hävs.
Här hänvisade Sandelin till den kritik som kommit från Museicentralen och NTM-centralen samt till det som bestäms i markanvändnings- och bygglagen.
Yrttiaho, understödd av Sandelin, föreslog att ärendet förkastas. Det blev ändå bara dessa två som sedan röstade nej – medan 62 ledamöter sade ja till förslaget till ny detaljplan. Tre ledamöter röstade blankt. Därmed var saken klar: musikhuset fick sin detaljplan.
Trafiken till och från musikhuset oroar
Mikael Miikkola (Sannf): Det ska bli intressant att se vilken cirkus det blir då publik från stadsteatern och musikhuset ska lämna platsen samtidigt.
Janika Takatalo (Saml): Jag förstår bra oron som gäller trafiken, men vi har vårt fina Fölisystem. Den som nu har en teaterbiljett kan åka dit gratis och jag hoppas att allt fler ska göra så då det ordnas konserter. Platsen är också så central att man kan gå eller cykla dit.
Pirjo Lampi (Sannf): Vårt fina, stora musikhus fylls inte av Åbobor. Vi strävar väl efter att locka också turister, folk från andra orter. Då ska det också vara möjligt att ta sig smidigt dit med bil.
Kristiina Hellsten (SDP): På grund av platsen måste man syna trafikarrangemangen noga, för att trygga att publiken kan ta sig till och från musikhuset med alla färdmedel.
Timo Furuholm (VF): I fjol fattades ett viktigt beslut om enkelriktade cykelvägar (längs Östra Strandgatan), och när musikhuset kommer blir det mycket trafik där. Jag hoppas verkligen på trygga och bra lösningar.
Anna Mäkipää (VF): Det finns frågetecken då det gäller kollektivtrafiken och fotgängar- och cykeltrafiken. Alla vet hur många som rör sig där sommartid, ibland är de så många att risken för en olycka ökar. På sikt borde det här avsnittet av Östra Strandgatan stängas helt för privatbilism.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.