Musikhandlare i Åbo: Pandemin har fått många att söka tröst i musicerandet

– Vi har funnits i över 90 år. Vi kommer att klara oss igenom det här också.
Det säger musikhandlaren Jari Heinonen vid Soitin Laine i hörnet Mariegatan–Köpmansgatan i Åbo.
Men våren 2020 kom pandemin som en chock.
– Det var totalstopp överallt. Vi ansökte om ekonomiskt stöd och permitterade halva personalen. Men så var det ju för alla.
Redan hösten 2020 märktes dock en ljusning.
Frilansmusikernas gig torkade visserligen in totalt. De kunde inte investera i sin utrustning.
– Många av dem var tvungna att jobba med annat och sälja sina instrument. Jag lider med dem, säger Heinonen.
I stället växte en annan kundkrets: hobbymusikerna som hade tid att spela hemma. De har bland annat köpt ukuleler, pianon, lite dyrare gitarrer samt flöjter i mellansegmentet.
– Även saxofoner. De som köper saxofoner är oftast redo att betala för ett mycket bra instrument, säger Jari Heinonen.

Andra generationens musikhandlare
Han är andra generationens musikhandlare. Han har upplevt upp- och nedgångar i samhället förr.
– Vi har sett att musiken blir väldigt viktig för en del människor under sådana här kriser. De hittar den som en ny hobby.
Det kan förklara att Soitin Laine efter den första coronavåren och -sommaren har klarat pandemin rätt bra.
En annan förklaring, säger Heinonen, är att Soitin Laine har ett gott rykte runtom i landet. Han påpekar samtidigt att endast 25 procent av Soitin Laines försäljning sker enbart genom webbshopen.
Det normala är istället att butiken har personlig kontakt med kunden, till exempel via e-post eller förstås direkt i butiken.

Jari Heinonen säger att hela branschen har lidit av de stora internationella nätbutikernas intåg.
– Folk köper ofta skräp från dem, för billiga instrument. Det är synd. Vi finns här för att hjälpa kunden att hitta ett ordentligt instrument så att man kan få en bra hobby. Vi har bra kontakt med tillverkarna världen runt och kan hålla konkurrenskraftiga priser.
När det gäller instrument kan dessutom olika exemplar av samma modell skilja lite sig från varandra, vilket i synnerhet proffsmusiker vet.

Lättare att får tag på syntar igen
Olika slags orkestrar och utbildningar är en viktig kundgrupp för Soitin Laine. Offentligt finansierade symfoni- och militärorkestrar har fortsatt att spela under pandemin, men för många hobbyorkestrar har det varit värre, säger Heinonen.
– Till exempel blåsorkestrarna har inte kunnat ordna större träffar eller konferenser på två år, som vi brukar besöka.
– Däremot har konservatorier, som ju tävlar om elever, nog köpt instrument. Det har även en del musikskolor gjort. Jag antar att de har fått ekonomiskt stöd nu.

Den omtalade komponentbristen har också drabbat leveransen av musikutrustning. Väntetiden på instrument kan ha varit ett år, i synnerhet för butiker som inte beställer stora partier och som inte har enorma lagerutrymmen.
– Det har gällt bland annat syntar och digitalpianon. Men det problem har lättat alldeles nyligen, då tillverkarna har hittat på nya lösningar, säger Jari Heinonen.
Han tror dock att tillverkarnas och hela världshandelns bekymmer nog ännu kommer att märkas i höjda varupriser i alla branscher, även musikbranschen.
Överlag drar Jari Heinonen ändå en lättnadens suck, två år efter pandemins början.
– Även julförsäljningen gick rätt bra. Inte är vi några vinnare, men inte några förlorare heller.
FRÅGA: Hör du till dem som börjat spela musik under pandemin? Mejla nyheter@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.