Musik- och dockteaterföreställning gästspelar på ÅST


Rabbinens katt är en lekfull pjäs som samtidigt tangerar moraliska frågor. På bilden syns en del av arbetsgruppen bakom pjäsen. Från vänster Elina Sarno, Ishmael Falke, Sofia Berg-Böhm, Mikaela Hasán och Johanna Latvala. Foto: Klara Fält
Musik- och dockteaterföreställningen ”Rabbinens katt” gästspelar på Åbo svenska teater i april. Föreställningen baserar sig på Joann Sfars prisbelönta bok med samma namn. Historien utspelar sig i 1930-talets Algeriet.
– Pjäsen handlar om en katt som bor hos en judisk familj. En dag äter katten upp familjens pratglada papegoja och ärver dennes förmåga att tala, berättar regissören Mikaela Hasán. Då katten börjar tala är ändå allt som kommer ur dess mun lögner.
Historien är lekfull men går samtidigt in på moraliska frågor om vad som är rätt och fel, och vilken makt ord kan ha.
– Kärnfrågan i pjäsen är hur man ska ta ansvar för vad man säger. Det är ju ett tema som för tillfället är väldigt aktuellt, kommenterar dockteaterkonstnären Ishmael Falke.
Boken som föreställningen baserar sig på är utgiven som en tecknad serie och den visuella delen är viktig. I pjäsen spelar musiken också en central roll.
– Vi har letat fram algerisk musik för att skapa rätt stämning. Pjäsen går på svenska men jag kommer att sjunga på arabiska och även en del på hebreiska, berättar skådespelaren och sångaren Sofia Berg-Böhm.
Musikern Abboud Koujer Berzins spelar dessutom flera olika instrument under föreställningen, däribland cello, trummor och oud, ett stränginstrument som ofta används i arabisk musik.
I föreställningen blandas flera olika stilar av dockteater. Utöver traditionella handdockor används i pjäsen även bordsdockor, och Berg-Böhm spelar också delvis själv roller utan dockor.
– Vilken teknik man väljer att använda beror ofta helt på historien. I den här pjäsen fungerar det bra att kombinera olika tekniker, kommenterar scenografen Johanna Latvala.
Föreställningen är ett samarbete mellan nomadteatern Grus Grus från Åbo och kultur och musikplattformen Re:Orient från Stockholm. I Åbo kommer föreställningen att spelas tre gånger på studioscenen på ÅST.
– Pjäsen lämpar sig för alla i åldern tio år och uppåt. Vi hoppas få se många olika åldersgrupper i publiken. Det är verkligen en unik föreställning som på ett lekfullt sätt kombinerar flera olika teman såsom religion, moral och filosofi, säger Hasán.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.