Museicentralen vill dokumentera också nyare hantverk – lagret nära hamnen i Åbo är än så länge fyllt av skatter

En lysande gul byggnad fylld med skatter. Så hade det beskrivits i en saga, Åbo museicentrals lager nära hamnen i Åbo.
Men det är ingen saga utan en plats fylld med föremål som bevaras för historien.
Här finns dräkter som ställs ut på Åbo slott med jämna mellanrum – och då ÅU besöker lagret är en delegation från Ålands jakt- och fiskemuseum på väg för att hämta en utställning om djurs avföring som visades på Åbo biologiska museum nyligen.
Här förvaras också föremål som kan ställas ut på Klosterbacken och Apoteksmuseet och gården Qwensel.
Och nu har totalt sju smycken designade av Petri Ruusunen på Kultasarvi hämtats hit.
Det är en del av en ny satsning på att dokumentera hantverk i samtiden.
– Museer har som uppgift att bevara materiell kultur för eftervärlden. Ett problem är att det idag finns så många saker. Vi kan inte spara på allt och måste välja vad vi dokumenterar. Vårt tyngdpunktsområde är Åbo och Egentliga Finland och inom museernas samarbetsnätverk Tako ansvarar Åbo museicentral till exempel för livsmedels- och beklädnadsindustrin, säger Sonja Hagelstam som är vikarierande samlingsamanuens och arbetar på Museicentralen.

Ville skapa bild av Ruusunens livsverk
Åbo har också en lång tradition med hantverksyrken då staden tidigare var centrum för stadshantverket.
– Dels har vi samlat in många föremål, dels kommer det till uttryck i Klosterbacken som ju är ett hantverksmuseum. Nu kom vi på idén att dokumentera lite nyare hantverksverksamhet och kom då att tänka på Kultasarvi. Ruusunen specialtillverkade en ring och ett hängsmycke för oss. Dessutom skaffade museet fem av hans smycken som fanns till salu i affären.
Förutom att ta tillvara hans verk dokumenterades verkstaden och tillverkningsprocessen av smycken genom att fotografera, intervjua och observera honom.
– Vi ville skapa en bild av lite olika saker som är typiska för de smycken han designar, som är kännetecknande för honom, säger Hagelstam.
Museets samlingar har vuxit främst genom donationer sedan 1881 då Åbo stads historiska museum (i dag Museicentralen) grundades. Men också inköp har gjorts, bland annat då de behövts i museets utställningar eller för att täppa till en lucka i samlingarna.
Samlingarna har också, såsom i Kultasarvis fall, kompletterats i samband med museets samtidsdokumentation.
Museicentralen får använda en viss summa på inköp av föremål till samlingarna varje år.
Varje beslut om anskaffningar måste övervägas noggrant.
– Vi går igenom varför vi vill ha något, hur det passar in i samlingarna enligt årtal och material. Vi måste också fundera på donationerna och om vi kan ta emot dem. Om vi till exempel har 20 symaskiner så kanske vi inte kan ta emot ännu en symaskin.

Just nu tar man inte heller emot donationer då lagret ska flytta ut om några år. Vart vet man inte ännu men det borde åtminstone bli till modernare lokaler eftersom den tidigare borstfabriken där samlingarna finns inte är anpassad till behoven.
Med andra ord är det nu de sista åren som samlingarna kan ses så öppet på de långa raderna med hyllor i lagret. I fortsättningen kommer föremålen att bevaras i lådor – inte på öppna hyllor.


En titt i lagret visar att här förutom dräkter verkligen finns alla möjliga sorters föremål: klädhängare, porslin, leksaker, flaskor, dockor, tennsoldater, prydnadshästar, barnvagnar, mängder med köksartiklar, askar, deodorantförpackningar…
– Problemet är att folk nuförtiden har så många saker, inte som vanliga människor på 1800-talet. Man hade mycket färre föremål i sitt hem då och frågan är vad vi väljer att spara från nutiden. Många föremål är också gjorda av plast eller har plast i sig och det är svårt att veta hur länge de håller utan att förstöras, säger Hagelstam.
Förberedelserna inför flytten är i full gång på museet. Varje föremål i samlingarna ska vara färdigt katalogiserat i systemet Aina och dessutom numrerat, fotograferat och tryggt inpackat inför transporten.
Museicentralen i Åbo har förutom centrallagret på Fiskaregatan även andra ett antal andra lagerbyggnader.
Här finns de största samlingarna i Finland.
– Nationalmuseet och Museiverket har lite större samlingar, men i Åbo och Tammerfors finns de största samlingarna efter det, säger Hagelstam.





Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.