Förflytta dig till innehållet

Museicentralen samlar in minnen från Egentliga Finland – också Pikkulaskiainen ska dokumenteras

Keijo Hakanen
gammalt färgfoto från stadsgata från 1967
Museicentralen samlar in minnen från svunna tider.

Åbo museicentralens Prikka-tjänst har uppdaterats och öppnats igen. Med hjälp av tjänsten dokumenterar museet minnen och erfarenheter från Egentliga Finland.

Genom att logga in på tjänsten kan man spara sina egna minnen och bilder från Egentliga Finland, och man kan läsa minnen sparade av andra utan att logga in. Tjänsten finns på adressen prikka.fi/sv.

Också från nutid och det nära förflutna

Museet dokumenterar också fenomen, saker och händelser från nutid och det nära förflutna. Dokumentationen av det aktuella sker genom intervjuer, observationer och fotografering och Prikka-tjänsten är ett verktyg för det här.

– Minnena markeras på kartan och man kan om man vill bifoga en bild relaterad till ämnet. Minnena och bilderna sparas i Åbo museicentrals arkiv för kommande generationer. Vi är intresserade av vardagslivet, stora och små fenomen, betydande händelser och obemärkta förändringar, berättar forskare Milla-Lotta Kemiläinen från Åbo museicentral.

Gammalt foto från 1961 med stadstorg och häst till vänsterKeijo Hakanen
1961. Hörnet av Auragatan och Eriksgatan. Fotot hör till Åbo museicentrals fotosamling.

Undersökningar pågår

I Prikka-tjänsten genomför Museicentralen också undersökningar med aktuella teman.

För närvarande finns formulär öppna om följande ämnen:

– Minnen från Åbo saluhall. Den tegelröda Saluhallen har erbjudit Åboborna delikatesser i över 120 år. Vilka minnen har du från Åbo saluhall?

– Ökade levnadskostnader. På senare tid har allt blivit dyrare, både elpriset och livsmedel samt räntorna på lån. Har prisökningen påverkat dina levnadsvanor?

– En föränderlig stad. Vår livsmiljö förändras av många olika anledningar. Hur har din omgivning förändrats och vad tycker du om förändringarna?

– Vardagen i Åbo. Den vanliga vardagen hamnar ofta i skymundan bakom fester och särskilda tillfällen. Hur ser din vardag ut år 2024?

Digitala kulturarvsdata

Prikka-tjänsten ingår i Museicentralens nya sätt att undersöka och presentera lokalhistoria. Genom webbplatsen främjas tillgängligheten till kulturarvsdata digitalt.

Tjänsten har skapats för invånarna i Egentliga Finland. Invånarnas åsikter beaktades också under webbplatsens utvecklingsfas, då värdefull test- och användarfeedback samlades in från invånare som tillhörde Museicentralens intressentgrupper.

Stärka lokal identitet

Målet med tjänsten är att stärka den lokala identiteten, öka uppskattningen för kulturmiljöer, digital crowdsourcing i dokumentationen av nutidskultur samt berikandet av museisamlingarnas informationsinnehåll.

Åbo museicentral får nyttjanderätten till det material som lämnas in på Prikka-tjänsten. Via e-tjänsten kan man även skicka in minnen relaterade till aktuella teman direkt till museet utan att de publiceras på webbplatsen.

Prikka-tjänsten drivs av Åbo museicentral, som är regionalt ansvarsmuseum för Egentliga Finland. Tjänsten lanserades ursprungligen i slutet av år 2020 och dess funktioner har nu förbättrats. Tjänsten är gratis för användarna. Webbplatsen kan användas på finska, svenska och engelska.

Tjänsten har delvis finansierats av undervisnings- och kulturministeriet.

Också Pikkulaskiainen dokumenteras

På torsdag den 29 februari kommer Åbo museicentral att dokumentera studentstaden Åbo och studentevenemanget Pikkulaskiainen på Åbo salutorg.

Dokumentationen genomförs genom fotografering, intervjuer och videofilmning. Materialet som samlas in under dokumentationen sparas i museets samlingar.

Glada studenter som åker ner för en backe i fantasifulla åkdon.Arkiv / Annina Suominen
Så här såg det ut i Puolalaparken under Pikkulaskiainen för några år sedan. Foto. Annina Suominen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter