Munskydd bör nu användas av barn i årskurs tre – mycket hög incidens bland ovaccinerade barn

Smittspridningen bland barn har ökat och incidensen hos ovaccinerade barn under 12 år i Egentliga Finland är nu uppe i drygt 800.
I skolor och läroanstalter har därför rekommendationen gällande användning av näs-munskydd sänkts till att gälla från och med grundskolans tredje klass i stället för fjärde klass.
Incidensen för hela Egentliga Finland är rekordhög, över 300.
Fjortondagarsincidensen bland ovaccinerade barn under 12 år är nu för första gången under hela epidemin högre än hos ovaccinerade vuxna.
Åldersgruppen 0–14 år är nu den åldersgrupp där smittan sprider sig mest och barn och unga i denna ålder utgör nästan 40 procent av alla smittade.
Rekommendationen gällande användning av näs-munskydd kan i förebyggande syfte vid behov genomföras för eleverna i grundskolans klasser 1 och 2.
I nuläget rekommenderar coronakoordineringsgruppen inte distansundervisning.
– Under hela den tid som epidemin härjat har vi fattat så få beslut som möjligt som skulle inverka direkt på barnens och de ungas vardagsliv. Därför vill vi inte heller rekommendera att grundskolan skulle gå in för distans- eller hybridundervisning, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Använd munskydd
Coronakoordinationsgruppen ger en stark rekommendation för användning av näs-munskydd i alla situationer där det inte går att hålla tillräckligt långt avstånd till andra människor.
– Exempelvis då folk samlas utomhus, såsom för julmarknader, måste alla använda näs-munskydd, om det inte går att hålla tillräckliga avstånd, säger överläkare Esa Rintala som ansvarar för smittsamma sjukdomar vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Primärvården under press
Sjukhusbelastningen har inte ökat orimligt inom specialsjukvården. För närvarande vårdas 17 patienter på ÅUCS på grund av coronasjukdom och av dessa är färre än fem intagna på intensivvårdsavdelningen.
Däremot vårdas 25 coronapatienter inom sjukvårdsdistriktet på hälsocentralernas vårdavdelningar i kommunerna, vilket betyder hög belastning på avdelningsvården, då detta läggs till på den belastning som spårning och testning för corona kräver av primärvården.
Ansökningarna för covidintyg belastar också primärhälsovården i kommunerna. Det primära sättet att få covidintyg (coronapass) är att göra det på Mina Kanta-sidorna (kanta.fi).
Det är bäst att skaffa sig intygen i god tid, till exempel genast när det blir klart att man ska gå på teater eller restaurang.
Tack för kommentaren. Orsaken är säkert att skillnaden i betydelse mellan bör och ska inte alltid är så klar här, särskilt då motsvarande nyansskillnad inte uttrycks lika entydigt på finska. Har ändrat till ”bör” förutom där som det handlar om ett exakt citat. Sedan finns det ju de som talar om pakko/plikt då det handlar om en stark rekommendation (såsom Föli), men då brukar vi precisera vad det handlar om.
”Exempelvis då folk samlas utomhus, såsom för julmarknader, måste alla använda näs-munskydd”
Borde, inte måste…
Och både i rubriken och bildtexten har ni skrivit att yngre barn ska använda munskydd, rekommenderas använda är det.
Ni gör det svårt att följa begränsningar/rekommendationer när ni blandar på dem.