Förflytta dig till innehållet

Muminvärlden firar 30 år – det blir dundrande åska i hattifnattarnas nya grotta

Maja Meurman
Muminhuset och muminfigurer och besökare av parken.
Familjer samlas för att delta i Lilla My och Mumintrollets morgongymnastik.

Muminvärlden i Nådendal firar sin 30:nde sommar med både bekanta och splitternya evenemang. Jubileumssommaren ska locka flera generationer – från nostalgiska vuxna till fascinerade barn.

Nytt för i sommar är bland annat Hattifnattarnas grotta, som fylls av dimma och åskväder och får de elektriska hattifnattarna att lysa upp. Ljud- och ljuseffekterna spelar en stor roll i att skapa spänningen.

Ann-Karin Koskinen, Muminvärldens marknadnadsföringschef, säger att parken hela tiden utvecklas men att de försöker hitta en balans mellan det nya och tekniska och det traditionella.

hattifnattar i sin grotta, ljuseffekter i taketMaja Meurman
I Hattifnattarnas grotta åskar det och hålan lyser upp i blixtrar.

I år kan man även meta i strömmande vatten med Too-ticki och få blommor att växa i raketfart i Hemulens trädgård genom att vattna dem. Jubileumssommaren firas också med ett nytt kafé – Pappans hatt – där våfflor i form av mumintrollet säljs.

Teaterföreställningen ”Mumintrollet och guldfisken” spelar därtill varje timme på teater Emma.

Muminvärlden har genomgått stora förändringar sedan grundandet 1993.

– Nya attraktioner kommer nästan varje år nuförtiden och parken är bättre organiserad och mer professionell. Dessutom erbjuds mycket mer i matväg – då Muminvärlden grundades fanns bara lite saft och ett par slickepinnar, säger Ann-Karin Koskinen.

Att man kan köpa biljetter i förväg har bidragit till att parkens långa köer minskat.

Hattifnattarnas grotta utifrån. Kusligt hus med två träd framför.Maja Meurman
Hattifnattarnas nya grotta skapar spänning åt barnen då Mårrans grotta tagits bort.

Det är ändå enligt Koskinen viktigt att vissa saker, som det traditionella Muminhuset, hålls som det var ursprungligen. Stabilitet är nödvändigt för att bevara den ursprungliga berättelsen. Det är just Muminhuset som är den populäraste platsen i parken.

– För barnen är det roligaste att de får träffa karaktärerna och krama dem, säger Koskinen. De får tid att bekanta sig med dem och hitta sina favoriter.

Karaktärer som Mårran håller sig på avstånd för att inte skrämma barnen.

Livlig sommar väntas i Muminvärlden

Ann-Karin Koskinen räknar med en livlig sommar efter två mindre normala år. Hon förväntar sig nästan lika mycket besökare som innan pandemin. 2020 var besökarmängden enbart 50 procent och 2021 70 procent av genomsnittet innan pandemin.

Koskinen tror också att bostadsmässan i Nådendal i juli kommer att locka gäster i sommar.

Däremot förhindrar reserestriktioner och det världspolitiska läget utländska besökare från att komma. Hon berättar att japaner och ryssar varit bland de vanligaste utländska besökarna.

Turister inom Finland och från Estland och Sverige förväntas komma i normala mängder.

Koskinen berättar att mumin blir allt populärare runt om i världen och att turister från till exempel Förenta staterna och Storbritannien kan väntas i en större utsträckning. Dessutom kommer det med sociala mediernas tillväxt allt fler ungdomar till parken.

Muminvärlden firar 30-års jubileet hela sommaren. Evenemang som Snusmumrikens kvällssaga och Lilla Mys morgongymnastik ordnas varje dag i temaparken.

Kvinna står i fönster vid skylt där det står "Muumimaailma 30v.".Maja Meurman
Ann-Karin Koskinen har jobbat på Muminvärlden sedan 1994.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter