Förflytta dig till innehållet

Muddertvist i Houtskär fortsätter – sommargäst vill hålla kvar olovligt dumpade muddermassor

Det gråtonade området uppe i bild visar muddermassornas omfattning. Skärmdump, Lantmäteriverket


Den sommargäst som för ett par år sedan dumpade cirka 1 800 kubikmeter muddermassor på grannfastigheternas vattenområde vid Sandö i Houtskär vill inte flytta på dem.
I stället söker han nu om tillstånd av regionförvaltningsverket för att få hålla kvar dem, och han är beredd att betala vattenägarna om han får göra det.
Dumpningen strider mot det tillstånd som NTM-centralen beviljade den 17 februari 2016. NTM-centralen har senare uppmanat mannen att flytta på muddermassorna.
Enligt tillståndet borde muddermassorna ha deponerats på mannens egen fastighet och inte i det samfällda vattenområdet.
Inte heller den muddrade farleden med en yta på cirka 1 600 kvadratmeter har grävts enligt tillståndsbeslutet.

Sandö i Houtskär ligger mellan Berghamn och fasta Houtskär, lite norr om farleden. /Skärmdump, Google Maps


I sin ansökan till regionförvaltningsverket erbjuder mannen sig att ersätta vattenägarna med en euro 50 cent per kubikmeter för massa som ligger på tillandningsmark, 50 cent per kubikmeter för massa på mark utan byggrätt och två euro per kubikmeter för område på byggnadsareal enligt gällande plan.
Exakt hur muddermassorna har fördelats är svårt att säga, men Pargas stads miljövårdschef Carl-Sture Österman uppskattar att den totala summan uppgår till cirka 3 000 euro.
Bygg- och miljönämnden ska vid sitt möte den 13 november ge ett utlåtande till regionförvaltningsverket.
Platsen där muddringen har gjorts ligger i ett känsligt område med sandbotten och det är viktigt att muddringen görs enligt NTM-centralens anvisningar och tillstånd, säger Österman.

”Det här är inte okej”

Förslaget till utlåtande är därför att regionförvaltningsverket inte ska bevilja tillstånd att muddermassorna får bli kvar på fel ställe.
– Det är inte okej att deponera muddermassor på grannens sida och tro att allt är frid och fröjd om man betalar vattenägarna, säger Österman.
Däremot tycker Österman att det inte är befogat att kräva att farleden grävs om så att den följer det ursprungliga tillståndet.
– Det skulle göra mera skada än nytta.

Kan bli aktuellt med polisanmälan

Tomas Mårtensson är en av de cirka 200 delägarna i det aktuella samfällda vattenområdet. Han har ingen förståelse för hur muddringen har gått till och om ansökan om att hålla kvar muddermassorna godkänns av regionförvaltningsverket är det ett bevis på att brott lönar sig.
– Någon ordning ska det vara. Har man fått ett lov ska man följa det. Han har muddrat tvärtemot tillståndet och om hans ansökan till regionförvaltningsverket går igenom är det helt säkert att vi anmäler saken till polisen.
Ansökan finns till påseende på staden webbplats www.pargas.fi Anmärkningar ska lämnas in senast den 14 november.
LÄS OCKSÅ:
Muddermassor som har dumpats på fel ställe upprör i Houtskär
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter