MS-diagnosen stoppade inte Jonas Sahlberg — väljer att se fördelarna


Jonas Sahlberg startade ölbryggeri efter MS-diagnosen. Foto: Emilia Örnmark.
Det är en relativt lugn dag i det lokala ölbryggeriet i Kimito dagen då jag hälsar på. Medveten planering gör att man kan ha en kontorsdag mitt i veckan, för återhämtningens skull.
— Visst kan jag också jobba fysiskt i 20 timmar om så krävs, men det betyder att jag är helt slut följande dag, säger Jonas Sahlberg, som tillsammans med sin fru Stina Meller-Sahlberg driver Kimito Brewing.
Det är redan åtta år sedan Sahlberg fick diagnosen MS — en autoimmun, kronisk sjukdom som kommer i många olika former, men som inte nödvändigtvis syns utanpå. Dock har Sahlberg inte låtit diagnosen bromsa honom, snarare tvärtom.
— Det finns ju värre saker i livet än MS! I och med diagnosen har jag faktiskt numera lite koll på hur jag mår, säger Sahlberg och skrattar till.
MS ger fördelar framom nackdelar
Om det är något han inte vill så är det att folk tycker synd om honom på grund av diagnosen. Själv hittar han många styrkor och fördelar i den. Enligt Sahlberg var diagnosen faktiskt orsaken till att han startade det egna företaget och gjorde det aktiva valet att säga upp sig från ett bra jobb som produktchef vid en internationell firma inom alkoholbranschen.
Som sin egen chef kan han reglera arbetstakten enligt vad kroppen tillåter, och ifall det i framtiden krävs, så är arbetsplatsen anpassad för rullstol. Om sjukdomen framskrider så långt vet ingen, men läkarna tror att det i Sahlbergs fall inte blir så farligt.
Sahlberg talar ogärna om sin diagnos som en sjukdom, utan vänder hela tiden sin situation till något positivt.
— MS definierar inte mig som person, säger Sahlberg och använder gärna metaforen om att man kan välja att se glaset som halvfullt eller halvtomt.
Det är bra som det är
Sahlberg trivs med livet som det är nu, känner att han mår bra och värdesätter barnen ännu mer än förut. 11-åriga Izabel Sahlberg har blivit något av en sakkunnig på MS, efter ett föredrag hon på eget initiativ höll för sina klasskamrater. Linus Sahlberg, 9 år, minns knappast ens tiden innan diagnosen.
— Jag har varit öppen med min MS för barnen, och går inte undan då jag ska sticka mig.
Sahlberg tror att barnen lär sig en hel del av att leva med MS tätt inpå vardagen, bland annat att ta ett aktivt grepp om livet.

Att familjen har det bra och kan vara tillsammans är viktigast för Jonas Sahlberg.
Självironi och förmåga att kunna skratta åt sina problem är viktiga egenskaper för Sahlberg. Annat han behöver för att kunna leva med diagnosen är stödet från föräldrarna och att få ha barnen omkring sig.
— Och så har jag ju Stina. Hon tål precis allt! Det är hon som hanterar vardagen, medan jag har kunskapen om att brygga öl och nätverket inom branschen.
Ett par har de varit i 20 år och är i dag ett sammansvetsat team, som är tillsammans för det mesta.
Meller-Sahlberg gör mer av det tyngre arbetet, som till exempel att bära de tunga maltsäckarna. Även kontorsarbete kan dock göra Sahlberg trött, men det ger inte värk i kroppen, eller domningar, liksom fysiskt arbete.

Att tappa öl på flaska är ett precisionsarbete. Det brukar Stina Meller Sahlberg sköta om.
Han är noga med att sätta sin energi på rätt saker, och tycker inte om gnäll. Dessutom har han lärt sig att säga till om han har en dålig dag, något han tycker att alla skulle vinna på att kunna göra.
— Det enda negativa jag känner av min MS är att jag är kroniskt trött, säger Sahlberg och tillägger att vissa dagar kan kännas botten, medan han andra dagar är just det energiknippe som folk känner honom som.
Värst var att se pappas reaktion
Den värsta stunden sjukdomen orsakat Sahlberg inträffade på ÅUCS, strax efter att han fått sin diagnos.
— Mina föräldrar var med och vi stod utanför hissen. Jag berättade att det ser ut som att jag har MS och jag minns min pappas ögon: något slocknade i dem, säger han och tystnar en stund.
Det tog några dagar att bearbeta beskedet om diagnosen, efter vilket han bestämde sig för att vinna över sjukdomen och aktivt ta tag i sin framtid.
— Hellre har jag MS och ett jobb jag tycker om än är utan MS och hatar mitt jobb! summerar han.

Det tog Jonas Sahlberg några dagar att smälta beskedet om sin MS. Efter det bestämde han att vinna över sjukdomen.
Bryggeriet fungerar bra
Kimito Brewing startade 2016, och flyttade i februari i år till större utrymmen på industriområdet i Vreta. Numera äger Sahlberg och hans fru hela företaget.
— Nu har vi kommit så långt att det mesta fungerar. Verksamheten är liten, men möjlighet att förstora finns.
Produktionen kommer i år att ligga på ca 42 000 liter öl. Som jämförelse ger Sahlberg Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, som är störst bland de små bryggerierna: där produceras 11 miljoner liter.
Att företagandet lyckats förklarar han med bra tur på vägen, men samtidigt har företagarna varit skickliga på vad de gjort och inte varit rädda för att be om hjälp. För honom var erkännandet Årets företag på Kimitoön 2019 en viktig milstolpe.
Förutom att allt fler Kimitoöbor känner till företaget, har Kimito Brewing fått ett bra välkomnande i Åbo.
Planer finns på att börja sälja Kimitoölen utomlands, till exempel i Ryssland, men det Sahlberg prioriterar högst är fortfarande att göra bra, god öl och lyckas i företagsverksamheten.
Att expandera är inte aktuellt: Sahlberg inser att han på grund av sin diagnos inte vill ha så många anställda. Målet är snarare att familjen ska ha det så bra som möjligt, och att flexibiliteten gällande arbetstider består. Han vill kunna ha valet att ta en vilodag om han behöver, och att kunna sätta en eftermiddag på att delta i barnens aktiviteter.

Malt som väntar på att bli öl.
Vem är Jonas Sahlberg?
Ålder: 38
Familj: Frun Stina Meller-Sahlberg och barnen Izabel och Linus.
Bor: I egnahemshus i Pederså.
Yrke: Bryggeriföreståndare och mångsysslare i alkoholbranschen.
Beskriv dig själv kort: Glad, öppen, kritisk.
Det viktigaste för mig: Barnen.
Favoritplats: Ensam vid bryggverket en tisdagsmorgon kl. 7. Det är en helt speciell känsla!
Hobby: Att följa med då resten av familjen spelar fotboll.
Favoritöl: En färsk och kraftigt humlad american pale ale, som avnjuts hemma eller på sjön.
Jag älskar att han har valt att ha en sån bra attityd. Det är så inspirerande. Med en sån inställning till livet klarar man så mycket mera och blir så mycket lyckligare och också friskare.