Förflytta dig till innehållet

Motorbåt drev på grund nära Iniö

ÅU
En helikopter

ÅU

Gränsbevakningens helikopter Super Puma. Bilden inte från onsdagens uppdrag. ÅU-foto


En motorbåt med två personer ombord drev på grund i närheten av Iniö strax före klockan fem på onsdag eftermiddag, meddelar sjöräddningscentralen i Åbo.
Nagu sjöbevakningsstations patrull, bevakningsfartyget Tursas båtpatrull samt sjöräddningshelikoptern Super Puma från Åbo larmades.
– Då den första enheten kom till olycksplatsen visade det sig att motorbåten hade drivit över grundet och befann sig på ett så svåråtkomligt ställe att patrullbåten inte kunde ta sig ända fram, berättar sjöräddningscentralen.
– Då sjöräddningshelikoptern anlände till platsen vinschades motorbåtens besättning i säkerhet och transporterades med helikoptern till Åbo. Inga personer kom till skada och alkohol misstänks inte ha bidragit till olyckan.
Vid midnatt tog sjöräddningscentralen i Åbo emot en anmälan om en möjlig nödraket vid Mietoisviken i Mietois i Virmo (Mynämäki).
– Susiluotos sjöbevakningsstations patrull och en båtpatrull från bevakningsfartyget Uisko samt sjöräddningshelikoptern Super Puma från Åbo, som dock inte kunde delta i efterspaningen på grund av rådande väderrestriktioner. Hela Mietoisviken söktes noggrant igenom med två enheter, men inga tecken på att någon skulle befinna sig i sjönöd upptäcktes, meddelar sjöräddningscentralen.
Dålig sikt till följd av regn och mörker och hård vind försvårade både räddningsaktionen vid Iniö och efterspaningen vid Mietoisviken, berättar centralen.
– Sjöbevakningssektionen vill påminna alla båtfarare om att alltid förbereda sig inför utmanade förhållanden på havet. Farkosten och utrustningen bör alltid motsvara rådande förhållanden och speciellt vid grunda och steniga områden bör båtfarare alltid veta sin exakta position. En nödraket får aldrig avfyras ifall man inte befinner sig i sjönöd. Den som obefogat avfyrar en nödraket utan att befinna sig i sjönöd gör sig skyldig till ett brott. Gränsbevakningsväsendet gör alltid en polisanmälan om obefogad användning av nödsignaler och söker på juridisk väg av den som använt nödsignalen på detta sätt en ersättning för driftskostnaderna, som de insatta resurserna medfört. Kostnaderna för enbart en kort efterspaning kan uppgå till flera tusentals euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter