Förflytta dig till innehållet

Motionsprojekt utnyttjar uppbådet som sista chans att nå unga som riskerar hamna utanför

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Rekryter i civila kläder.
Hälsoskäl är en vanlig orsak till att många unga beviljas uppskov i samband med uppbådet inför militärtjänstgöringen. Här väntar rekryter vid Nylands brigad på att få plocka med sig sin utrustning.

Varje år får flera unga vänta på att rycka in i militären. Det beror ofta på hälsoskäl. I Sydvästra Finland ska man försöka nå och hjälpa dessa unga.

Organisationen Liiku samarbetar med Försvarsmaktens och intresserade kommuner i Sydvästra Finland för att främja konditionen bland unga som fått uppskov i uppbådet för militärtjänstgöringen.

Målet är att förbättra den fysiska och psykiska konditionen hos unga i uppbådsåldern genom bland annat motion.

– Forskning visar att vilken regelbunden hobby som helst ger unga en känsla över att de har bättre kontroll över sitt liv. Det kan ge också bättre mat- och sömnvanor liksom bättre hälsa och välbefinnande, säger Liikus utvecklingschef Tino-Taneli Tanttu på Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu.

I samarbetet deltar Sydvästra Finlands regionalbyrå vid Försvarsmakten och en del av kommunerna i Sydvästra Finland.

År 2023 deltog 3 570 unga i uppbådet i Sydvästra Finland varav virka 10 procent fick uppskov från att träda i tjänst.

Den vanliga orsaken till uppskov är hälsoskäl. En del av de som fått uppskov får en ny kallelse till uppbåd inom två år. Den här tiden ska nu utnyttjas för att hjälpa de unga att hitta exempelvis en motionshobby.

Om vi ens lyckas hjälpa en liten del av de unga så har vi lyckats

Förutom personligt stöd utnyttjar man hälsoteknologi för att ta reda på hur verksamhetsmodellen påverkar sömnen och den fysiska aktiviteten. Tanken är att man i projektet och vid uppbåden också ska samarbeta med kommunernas uppsökande ungdomsarbete.

– Enligt olika uppskattningar finns det mellan 50 000 och 70 000 unga i Finland som riskerar att marginaliseras. Det är viktigt att ge de unga en bättre livskontroll och känsla av meningsfullhet. Uppbåden är en av de sista möjligheterna att nå nästan en hel åldersgrupp. Om vi ens lyckas hjälpa en liten del av de unga så har vi lyckats, säger Tanttu.

Projektet inleds i samband med höstens uppbåd och avslutas i slutet av 2025.

Projektet har beviljats innovationsfinansiering av Utbildnings- och kulturministeriet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter